Det er ikke bare i Danmark, men mange steder i verden, at mennesker kæmper med at finde frem til arbejdsglæden – og med at holde stressen nede. Men ifølge en ny undersøgelse fra HP kan kunstig intelligens (AI), være en stor hjælp på vejen.
Vi kender alle historierne om danskernes stress, og hvad det koster virksomhederne og statskassen hvert eneste år.
Sidste år viste en undersøgelse, at stress koster danske virksomheder mere end 16 milliarder kroner årligt – og i foråret kunne vi alle læse, at de samfundsmæssige velstandstab ved højere sygefravær og lavere arbejdsudbud relateret til stress er 54,6 mia. kr. årligt.
Kun 28 procent af medarbejdere på verdensplan har, hvad der kan betegnes som et sundt forhold til arbejdet, viser en global rapport fra HP, der også viser, at AI kan være en potentiel løsning på mange af de udfordringer, verdens medarbejdere kæmper med.
“AI omtales ofte som et redskab til at øge produktivitet og effektivitet, men vores undersøgelse viser også, at teknologien kan løfte medarbejdernes professionelle velbefindende. Besvarelserne tyder på, at kunstig intelligens kan lette arbejdsbyrden og give en mere ligevægtig arbejdsbyrde,” siger Stefan Bergdahl, Managing Director for HP i Norden.
Undersøgelsen viser, at AI kan have en positiv indvirkning på både arbejdslivet og fritiden for dem, der bruger teknologien. 73 procent af de i alt 15.000 respondenter fremhæver, hvordan AI gør arbejdsopgaverne lettere at håndtere. For en stor del af brugerne betyder AI også, at de kan arbejde mere effektivt, idet 69 procent oplever en mærkbar stigning i produktiviteten.
Derudover kan teknologien spille en rolle i at skabe en bedre balance mellem job og fritid. Omkring 60 procent af respondenterne fortæller, at AI hjælper dem med at få mere tid til det, der ligger uden for arbejdsdagen. Desuden ser mange en strategisk fordel ved at forstå teknologien endnu bedre. Hele 73 procent mener, at en dybere indsigt i AI kan give dem en værdifuld fordel i karrieren, hvilket understreger teknologiens betydning for fremtidige jobmuligheder.
“Coronapandemien har ændret vores syn på fleksibilitet og arbejdsmiljø, og AI spiller nu en væsentlig rolle i bidraget til en mere fleksibel og engagerende arbejdsplads – noget, der særligt er vigtigt i en tid, hvor medarbejdere i stigende grad prioriterer valgfrihed og autonomi,” siger Stefan Bergdahl.