Det står skidt til med stressen på de danske arbejdspladser – for stressen lever i høj grad op til sit ry som folkesygdom. De samfundsmæssige velstandstab ved højere sygefravær og lavere arbejdsudbud relateret til stress er 54,6 mia. kr. årligt, viser undersøgelse.
Vi bliver stadigt mere stressede her til lands, og den gamle historie om, at stress er en folkesygdom, passer bedre og bedre som årene går.
Ifølge en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), er den samlede omkostning ved de stressede danskere årligt en regning på næsten 55 milliarder kroner. Arbejdsrelateret stress sænker hvert år det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidspersoner. Heraf skyldes de 22.600 fuldtidspersoner sygefravær.
Skønt tallene er nye, er der intet nyt ved historien om de stressede danskere.
Kamp om medindflydelse
Tænketanken for Fremtidens Arbejdsliv, der består af bl.a. forfatter og antropolog, Dennis Nørmark, og Malene Friis Andersen, ph.d. i stress og psykisk arbejdsmiljø, mener, at der er en forbindelse med manglende medindflydelse på arbejdspladsen – og det faktum, at så mange af os kæmper med stress.
“Forskningen viser, at indflydelse og det at kunne løse opgaverne til en fornuftig kvalitet er vigtig for vores trivsel, produktivitet og oplevelse af mening. Hvis ikke arbejdspladserne tager det her alvorligt, er resultatet ligegyldighed, kynisme og resignation blandt medarbejderne,” siger Malene Friis Andersen til Djøf.
Hun fortæller videre, at ting som afkrævet svartid og max. tid for en sagsbehandling for mange professionelle fungere dårligt sammen med opgaver, der kræver dyb koncentration og faglighed.
“I min forskning har jeg vist, hvordan mange medarbejdere prøver selv at løse problemet med skyggearbejde – altså overarbejde i det skjulte – for at kunne levere på et fagligt niveau, de kan stå inde for. Men i længden gør det os stressede og syge. Både fordi overarbejde slider, og fordi mange vender kritikken indad: ”Det er også bare mig, der må bruge flere timer, fordi jeg er for langsom/for perfektionistisk/ikke kan huske lovgivningen”,” siger hun.
Også forfatter og antropolog, Dennis Knudsen, der sidste år udgav bogen, Ufrihedens Pris, mener, at medindflydelse og faglighed i arbejdet er afgørende for den enkelte, og at det kan have store konsekvenser, når dette ikke opfyldes.
“Det er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. F.eks. siger 1/3 af offentligt ansatte, at der ikke er plads til deres faglighed. Og når vi mister meningen i vores arbejde, opstår drømmene om at gå tidligt på pension eller flytte til Ærø,” siger han til Djøf.
Han er samtidig ikke i tvivl om, at virksomheders og lederes ønske om kontrol kan være medvirkende til at skrue sygefraværet op – og ned for effektiviteten.
“Så iveren efter at kontrollere, måle og tidsstyre for at blive mere effektive risikerer at resultere i det stik modsatte. Samtidig koster det tid og penge at registrere og føre tilsyn.”