En ny analyse fra Heidrick & Struggles viser, at CEO-rollen har været under markant ændring i takt med øget kompleksitet, både internt og eksternt.
Der er mange måder at være CEO på. Mens nogle har en mere overordnet tilgang uden den daglige kontakt med medarbejderne, er andre CEOs meget synlige og en tydelig del af hverdagen for de ansatte.
Men noget tyder på, at CEO-rollen i det store hele er ved at ændre sig. Stadigt flere kandidater findes internt, når bestyrelserne i de danske C25-virksomheder skal besætte posten som CEO.
Det viser den årlige rapport Route To The Top 2023, som rekrutterings- og konsulentvirksomheden Heidrick & Struggles netop har udgivet. Hele 63 procent af CEO’erne i de danske C25-virksomheder er fundet internt. Rekrutteringen sker efter i gennemsnit 7,8 år i organisationen.
”Vi ser, at bestyrelserne prioriterer en kandidat med indgående forståelse af organisationens værdier og kultur, en stærk kulturbærer. Og vi anbefaler det oftere,” siger Tobias Petri, der er Partner-in-Charge i den danske division af Heidrick & Struggles og chef for firmaets nordiske region.
En ny rolle
At en CEO i højre grad er en kulturbærer end en leder, der har fingeren på pulsen i alle hjørner af virksomheden, ses ikke kun landets største virksomheder, men også blandt virksomheder, der er ved at bevæge sig fra startup-stadiet til at være scaleup-virksomheder.
Nadia Jun er CEO i DuffBeauty, der siden grundlæggelsen i 2017 er vokset til at beskæftige 14 ansatte i alt. Det har også tvunget Nadia Jun til at ændre tilgangen til sin rolle som CEO i det daglige.
“Jeg har altid arbejdet meget tæt sammen med hver enkelt medarbejder, men i takt med at vi er vokset, er der ikke samme tid når vi er blevet flere. Jeg har været nødt til at lægge stilen om og se på, hvad det er vigtigst for mig at lave,” siger hun i en artikel til Marketconnect.
Ifølge Tobias Petri er rollen som CEO også under forandring grundet eksempelvis EU’s øgede krav til bæredygtighedsrapportering, et større behov for digital forståelse og andre emner, der kræver en anderledes CEO end for eks. ti år siden.
”Man kan sige, at topdirektøren er gået fra at være virksomhedens førsteviolin til at være en slags forretningsdirigent, der styrer harmonierne på tværs af organisationen,” siger han.
Rapporten fra Heidrick & Struggles viser også, at den gennemsnitlige CEO i de danske C25-virksomheder sidder længere på posten end tidligere. I 2023 har en gennemsnitlig CEO siddet på posten i 6,6 år. Det tal var 3,9 år for bare fem år siden.
”Den ydre verden er også blevet mere sammensat med flere og oftest uforudsete udfordringer som globale pandemier, problemer med forsyningskæden og geopolitiske spændinger. Det sætter krav til en mere stabil topledelse,” siger Tobias Petri.