Inflationen i Danmark steg i oktober til en årlig stigning på 1,6 procent, en lille stigning fra 1,3 procent i september.
I den nyligt overståede amerikanske valgkamp var inflation et væsentligt emne, og også herhjemme fra den og medfølgende prisstigninger potentiale til at blive et emne, vi kommer til at høre mere om.
Inflationen i Danmark steg nemlig i oktober til en årlig stigning på 1,6 procent, en lille stigning fra 1,3 procent i september. Ifølge Danmarks Statistik har tjenester i gennemsnit set en prisstigning på 2,1 procent det seneste år, primært drevet af stigende husleje.
Varer er steget med 1,0 procent, især som følge af højere priser på fødevarer og elektricitet. Den såkaldte kerneinflation, som ekskluderer energi og ikke-forarbejdede fødevarer, havde en årlig stigning på 1,5 procent i oktober, et lille fald fra 1,6 procent i september, primært på grund af prisstigninger på husleje.
“Ifølge Danmarks Statistik, er det det seneste år især husleje og elektricitet, der trækker inflationen op på de 1,6%. Så det er produkter og ydelser, som virkelig berører den brede befolkning. Når fx forbrugertilliden er overraskende lav for tiden, så skyldes det formentlig også, at inflationschokket fra 2022 stadig sidder i kroppen og betalingskortene på os,” siger Bo Sandberg, cheføkonom i Aktive Ejere.
Han tilføjer, at inflationens stigning skyldes prisstigninger på husleje og elektricitet – to områder, der rammer bredt.
“Når f.eks. forbrugertilliden er overraskende lav for tiden, så skyldes det formentlig også, at inflationschokket fra 2022 stadig sidder i kroppen og betalingskortene på os.”