For nyligt var det razziatid mod i alt 22 københavnske kiosker, og her fandt man ulovligheder i hele 21 tilfælde. Det er ikke overraskende på nogen måde, men netop deri ligger det egentlige problem.
Hvis du troede, at kioskerne i København og på Frederiksberg bare solgte slik, sodavand og var pakkecentral for hele kvarteret, så kan du godt tro om igen. Her har man nemlig kunnet købe lidt af hvert – og mere end det.
Det afslørede en nylig razzia mod i alt 22 af disse kiosker, hvor man fra myndighedernes side fandt decideret ulovlige forhold hos de 21 – og at der blev opdaget betydelige mængder ulovlige nikotinprodukter, e-cigaretter, puff bars og tobak – enten uden pålagt afgift eller i strid med gældende lovgivning – hos i alt 18 af kioskerne.
På én måde er det et skræmmende tal, men på en anden måde er det ikke så overraskende endda, hvis man fulgt med, hvad der er blevet fundet i disse kiosker de seneste årtier, eller bare har besøgt bare en håndfuld af kioskerne de senere år. At myndighederne har så høj hitrate under en razzia, siger alt om problemets omfang.
Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, mener at de kriminelle gambler med børn og unges sikkerhed, mens Jens Andersen, adm. direktør i GEjSER, mener, at lovgiverne med åbne øjne har skubbet forbrugerne i armene på kriminelle. Og begge har formentlig ret i deres synspunkter.
Al Capone
For at skjule varerne var havde man fra kioskernes side gemt dem i sokler, mellem pakkepost, bag skabe og endda i tomme chokoladeæsker. Med deres omfattende razziaer gør myndigheder således det eneste rigtige. De går efter de kriminelle, fremfor at gå efter den almindelige bruger af et produkt.
For ethvert ulovligt marked opstår i et tomrum, når det lovlige marked ikke kan imødekomme brugernes efterspørgsel på en given vare eller tjeneste, og derfor giver det nu engang mest mening – når man ønsker forbud – at gå efter sælgerne, fremfor brugerne.
At myndighederne har opdaget så mange åbenlyse ulovligheder i så mange kiosker viser, at kriminaliteten er langt mere udbredt og organiseret, end man måske troede. Når de samme ulovligheder finder sted i kiosker på tværs af byen, så skyldes det nok næppe være 18 individuelle kioskejere, der har fået den samme idé helt af sig selv.
På LinkedIn foreslog Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, at myndighederne burde bruge Al Capone-metoden mod kioskerne. Det betyder, at man i stedet for at forsøge at stoppe organiseret kriminalitet direkte, går efter mindre lovovertrædelser – som f.eks. dokumentfalsk eller salg af ulovlige puff bars – da de er lettere at bevise end større forbrydelser som eks. narkotikasmugling.
Herfra skal der lyde en stor opbakning til den linje.
Klaus Thodsen er redaktør for Marketconnect.