Det står skidt til med den danske sundhed, og det koster sygedage på arbejdspladserne. Ifølge Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening koster dårlig sundhed millioner af arbejdstimer – og koster milliarder af kroner.
Vi bliver federe og federe herhjemme.
Tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser, at 52,6 procent af den voksne befolkning i Danmark er overvægtige, samt at andelen af svært overvægtige steg fra 13,6 procent i 2010 til 18,5 procent i 2021, på tværs af køn og aldersgrupper.
Det skyldes ikke mindst vores livsstil, og de såkaldte KRAM-faktorer, der omhandler kost-, rygning-, alkohol- og motionsvaner. Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening koster det faktum, at mange danskere langt fra lever efter disse faktorer, langvarigt sygefravær svarende til omtrent 28.000 fuldtidspersoner årligt.
Knap halvdelen af dette sygefravær skyldes rygning, mens svær overvægt tegner sig for ca. 7600 fuldtidspersoner om året.
I 2023 viste en undersøgelse fra Dansk Erhverv, at mere end fire ud af ti danskere i dag arbejder i en virksomhed, der har sat forskellige ordninger såsom motion i system, så medarbejderne kan få rørt sig i løbet af arbejdsdagen. Men ifølge Bent Würsching, arbejdsmiljørådgiver og COO ved ARBEJDSMILJØEksperten, skal man ikke tro, at sådanne tiltag løser problemerne.
“Tiltag med eks. motion på arbejdspladsen kan være rigtig godt, men faren er, at dem, man op ad stolen og ud at løbe eller op på romaskinen, er dem, der i forvejen meget aktive, mens alle de inaktive bliver siddende på deres plads. Med tiltag som motion i arbejdstiden, skal vi netop have fat i dem, der sidder for meget stille, er for tykke eller generelt lever usundt,” udtalte han i forbindelse med undersøgelsen fra Dansk Erhverv.
Ifølge undersøgelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, koster rygning årligt 34 mia. kroner i produktionstab, mens svær overvægt og manglende motion koster hhv. 10 mia. kroner og 7 mia. kroner. Samtidig viser undersøgelsen, at jo mere usunde vi er, jo hårdere et fysisk arbejder føler vi, at vi faktisk har.