En ny analyse fra Institut for Menneskerettighedern viser, at hver fjerde kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Men tidligere sager har vist, at kvinderne oplevet flere benspænd på uddannelserne.
Når man starter på en erhvervsskole, kommer man tit og ofte direkte lige fra grundskolen, og nu viser en ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder, at hver fjerde unge kvinde på erhvervsskolerne har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.
Analysen bygger på 40.000 elever, der har besvaret trivselsmålingen ud af de 110.000 lærlinge og elever, der i 2022 var indskrevet på en erhvervsuddannelse.
“Erhvervsskolerne har pligt til at beskytte elever mod seksuel chikane. Når så mange elever oplever uønsket seksuel opmærksomhed, tyder det på, at der er et alvorligt problem, der skal håndteres,” siger Louise Holck, direktør for institut for menneskerettigheder.
I analysen svarer 40 procent af de kvindelige elever på 17 år eller derunder, at de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på skolen. Mange af disse unge kvinder er samtidig i markant undertal på de uddannelser, de går på.
Udelukker halvdelen
I det hele taget har erhvervsskolerne et problem, når det kommer til de unge kvinder, der landet over går på disse uddannelser. I efteråret 2023 var de to automatiktekniker-elever fra erhvervsskolen TEC, Lise og Nanna, i Orientering på P1, hvor de fortalte, at hverdagsting som værktøj og beskyttelsesudstyr ikke var lavet til kvindelige studerende.
“Hvis man kigger ned, ender brillerne ofte på gulvet, fordi de er for store. Problemet med handsker i størrelse S eller M er stadig relevant. Og vi har ingen interesse i at bruge drenge-toiletter. Det er rart at have et eget sted kun for piger, især når vi er i mindretal,” sagde de dengang i radioen.
Denne opsang i radioen fik efterfølgende TEC til at indkøbe beskyttelseshandsker og sikkerhedsbriller i mindre størrelser til de kvindelige elever.
“Der skal naturligvis være styr på basis – det er helt oplagt. Ellers vil det bare stå i vejen for de større udfordringer,” sagde direktør for TEC, Morten Emborg i den forbindelse.
I starten af 2024 gik bl.a. TEC og Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) ud med en kampagne for at fjerne kalendere med nøgne og halvnøgne kvinder fra bl.a. erhvervsskoler, hvor disse altså stadig kunne findes hængene på væggene.
“Det virker stødende, og det er absolut ikke fedt at blive mødt af den slags, når man møder op for at få undervisning. Problemet er jo, at man på den måde udelukker halvdelen af befolkningen, som kommer til at føle sig udenfor,” sagde Julie Kølskov Madsen, formand i EEO, i forbindelse med kampagnen.
Loven er klar
Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation undersøgte sammen med DA, KL, Danske Regioner og medarbejder- og kompetencestyrelsen i efteråret 2022, hvad unge mellem 15-22 år lægger vægt på, når de skal vælge uddannelse.
Undersøgelsen fokuserede på betydningen af køn og kønsstereotyper i uddannelsesvalget og viste, at stereotype forestillinger om køn og uddannelser har betydning for uddannelsesvalget. Særligt de unge kvinder pegede på frygten for chikane og en hård tone som årsag til fravalg af uddannelse.
“Med den baggrundsviden vi allerede har om emnet, så er der grund til at tro, at studiemiljøet rent faktisk får nogle unge til at vælge en anden uddannelse, end den de egentlig drømte om – og som vi som samfund gerne vil have, at de vælger. Det må vi selvfølgelig have rettet op på hurtigst muligt, og derfor foreslår vi, at ministeren hurtigst muligt indkalder de relevante parter til at trække på de gode erfaringer der er fra treparten om seksuel chikane, der blev indgået i marts 2022,” siger Morten Skov Christiansen, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Erhvervsskoleelever er dog allerede beskyttet mod seksuel chikane på skolen efter ligebehandlingsloven. Derfor kan erhvervsskolerne gøres ansvarlige, hvis en elev udsættes for seksuel chikane, når eleven er på skolen.
”Det er helt afgørende, at erhvervsskolerne lever op til deres forpligtelser og styrker deres vejledning for de elever, der mistrives i deres uddannelsesforløb på grund af seksuel chikane. Elever, som har været udsat for seksuel chikane, står i en særlig sårbar situation, hvis de ikke har nogen steder at søge hjælp,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.