Det er ikke bare et spørgmål om at tale erhvervsuddannelserne op eller ned, der afgør, om de unge vil gå den vej i jagten på en god uddannelse. De lavpraktiske tiltag halter på erhvervsuddannelserne, mener to unge kvinder på automatiktekniker-uddannelsen.
Alt for store arbejdshandsker, sikkerhedsbriller, der falder pladask på gulvet og mangel på dametoiletter.
Det er realiteterne for mange af de unge kvinder, der søger ind på erhvervsuddannelserne i det, der typisk kan kaldes for et traditionelt mandefag. Og det er den slags små hverdagsproblemer, der er med til, at mange unge kvinder vælger en anden retning på deres uddannelse.
Det mener man i hvert fald på TEC (Technical Education Copenhagen), hvor man opfordrer regeringen til at bruge nogle af de millioner, der skal tilgå erhvervsskolerne, på at sikre bedre rammer, udstyr og toiletfaciliteter.
“Hvis man kigger ned, ender brillerne ofte på gulvet, fordi de er for store … Problemet med handsker i størrelse S eller M er stadig relevant. Og vi har ingen interesse i at bruge drenge-toiletter. Det er rart at have et eget sted kun for piger, især når vi er i mindretal,” kunne man for nyligt høre i P1 Orientering på DR, da de to automatiktekniker-elever, Lise og Nanna, fortalte om hverdagen på TEC.
Siden har TEC valgt at indkøbe beskyttelseshandsker og sikkerhedsbriller i mindre størrelser til de kvindelige elever.
“Der skal naturligvis være styr på basis – det er helt oplagt. Ellers vil det bare stå i vejen for de større udfordringer,” siger direktør for TEC, Morten Emborg.
Ifølge en fremskrivning udført af Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark komme til at mangle 90.000 faglærte i 2030. Det mener Morten Emborg forudsætter, at nye metoder skal tages i brug.
“Vi skal engagere vores elever og styrke elevdemokratiet på tværs af vores adresser. Vi må få eleverne til at komme med på banen, så vi kan skabt de nødvendige rammer, øge trivsel og få flere kvindelige elever til at føle sig velkommen på en faglært uddannelse,” siger Morten Emborg.