Fagorganisation, erhvervsskole og elevorganisation vil skabe et mere inkluderende miljø på landets erhvervsskoler, og vil derfor gøre op med de halvnøgne kvinder, der i kalenderform stadig pryder steder som værksteder og erhvervsskoler.
Du er sikkert stødt på kalenderne hos autoværkstedet eller i fabrikshaller; de nøgne eller halvnøgne kvinder, der, anno 1988, gav arbejdsdagen lidt ekstra kolorit for de ansatte.
Med årene er disse kalendre dog blevet stadigt færre, og bl.a. TEKNIQ Arbejdsgiverne har sat projekter i søen for at skabe en ny kultur med færre kalenderpiger og mere inklusion på tværs af kønnene. Det er da også samme tanke, der ligger til grund for et nyt samarbejder mellem organisationen, erhvervsskolen TEC og Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO).
“Det kan ikke passe, at man som ungt menneske skal forholde sig til forældede kalendere med halvnøgne damer, når man gerne vil tage en erhvervsuddannelse som eksempelvis elektriker eller smed på en erhvervsskole. Det sender et helt forkert signal og hører ikke hjemme, når vi samtidig er optagede af at få flere dygtige unge af alle køn ind på uddannelserne,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Da en lignende debat blev rejst sidste år, stemplede også Dansk El-Forbund ind med samme holdning om, at kalendrene i det store hele hørte fortiden til, og at tiderne nu var inde til at få andre værdier ind på arbejdspladserne. Dog mente næstformand i Dansk El-Forbund, Christian Rosenkvist Elgaard, dengang, at man skal passe på med at ændre kulturen for drastisk.
“Det må ikke blive så renskuret, at man skræmmer mændene væk. Jeg synes ikke det er noget problem, at der opstår en vis mandehørm på arbejdspladserne og ude i skurvognene. Den slags forsvinder jo ikke af at fjerne en kalender. Men det sender et andet signal, og jeg tror, at de fleste elektrikere vil bakke op om den slags tiltag. Det kan vi se, at vores egen ungdomsafdeling også gør, og det er positivt,” sagde han i august til Marketconnect.
Det nye tiltag fra TEKNIQ, TEC og EEO, er bl.a. en kalender med ordene “Kom og tag mig – ned”, der ønsker at vise upassende situationer, hvor man netop aldrig ville tillade den slags billeder og kalendere. Formåler er at vise, hvad nøgen-kalendrene giver for et indtryk for nutidens studerende.
“Det virker stødende, og det er absolut ikke fedt at blive mødt af den slags, når man møder op for at få undervisning. Problemet er jo, at man på den måde udelukker halvdelen af befolkningen, som kommer til at føle sig udenfor,” siger Julie Kølskov Madsen, der er formand i EEO.