En undersøgelse viste for nyligt, at 18 af 19 stykker legetøj købt på TEMU er farlige for børn. Men kinesiske onlinemarkedspladser som Temu er ikke underlagt samme regler og kontrol, når de handler indenfor EUs grænser, som eks. danske virksomheder – og det er unfair konkurrence, mener CEO i Søstrene Grene.
Kinesiske handelsplatform som Shein og Temu, har flere gange fået kritik for kvaliteten af deres produkter. En nylig gennemgang fra den europæiske legetøjsindustri TIE viste da også, at hele 18 ud af 19 stykker legetøj købt på TEMU er farlige for børn.
Ikke desto mindre kan Temu frit sælge sine farlige produkter til børn på EUs markeder, til trods for at virksomheder i EU er underlagt netop de krav om sikkerhed og den kontrol, som bl.a. Temu, Shein og Amazon kan se stort på.
Disse har nemlig status af onlinemarkedspladser, der blot formidler eksterne producenters produkter, og derfor står de ikke til ansvar, når 18 ud af 19 produkter til børn viser sig at være farlige. Det får nu Mikkel Vaupell Grene, CEO i Søstrene Grene til at råbe vagt i gevær.
For selvom det ifølge ham er mere end fair, at der er strenge krav på EUs markeder, er det ifølge Mikkel Vaupell Grene særdeles unfair, at regler ikke gælder alle, der opererer på markedet.
“Jeg har et problem med, at kinesiske webshops år for år kan sælge farlige produkter og se stort på reglerne, fordi de er underlagt ingen eller i hvert fald meget lille og sporadisk kontrol, til skade for forbrugerne,” skriver han i et opslag på LinkedIn.
Trods advarsler
Blandt dem, der har kritiseret bl.a. Temu og andre lignende onlinemarkedspladser i stærke vendinger, er Betina Schiønning, sekretariatschef i Legebranchen LEG, og i en kommentar til Mikkel Vaupell Grenes opslag, skriver hun bl.a.
“Der er principielt ingen forskel på, om man selv importerer produkter fra 3. lande eller om man lukker sælgere fra 3. lande ind på sin onlinemarkedsplads mod betaling. Derfor er det også helt urimeligt, at de to forretningsmodeller ikke er ligestillede byrde- og ansvarsmæssigt.”
Skal der ændres på status quo, skal det dog ske i EU, hvor onlinemarkedspladserne allerede har fået gennemtrumfet særlige vilkår, ifølge Betina Schiønning.
“Under forhandlingerne af Digital Services Act var særligt Amazon, som var den mest magtfulde onlinemarkedsplads, meget vokale om, at det ville være urimeligt at pålægge onlinemarkedspladserne dette ansvar. Deres vedholdende pres for ansvarsfritagelse må have gjort Kommissionen og mange medlemsstater utrygge – og man valgte at gå med ansvarsfritagelsen på trods af advarsler fra fag- og brancheorganisationer,” skriver hun.
Det er ikke bare farlige produkter, der har været rejst kritik om omkring Temu. I juni 2023 kunne man på BBC læse, at amerikanske lovgivere i en rapport fra House Select Committee on the Chinese Community Party fastslog, at produkter, der bliver solgt på Temu, med stor sandsynlighed blev fremstillet af tvangsarbejdere i Kina.
Derudover har Apple overfor mediet Politico beskrevet, hvordan Temu overtrådte Apples obligatoriske privatlivsregler. De sagde yderligere, at det havde fundet det bevist, at Temu vildledte sine kunder om, hvordan deres data bruges.