Vejret bliver stadigt mere ekstremt, og stormfloder og skybrud truer i stigende grad danskernes hjem og arbejdspladser. Ca. 120.000 erhvervsbygninger er i fare for vandmasserne.
Vejret bliver varmere, stormene flere og oversvømmelserne det samme. Mange husker måske de oversvømmelser, der sidste efterår ramte landet flere steder, samt de meget store mængder regn, der er faldet de senere år – og som flere steder har givet store problemer.
Hvad værre er, problemerne bliver kun værre i fremtiden. og derfor haster det med planer for at bekæmper vandmasserne, mener man hos Dansk Industri (DI) – der kritiserer regeringens Klimatilpasningplan 1 – som man anser for utidssvarende.
“Klimatilpasningsplan I er et godt første trin på vejen mod en helstøbt indsats for et klimarobust Danmark, men der er lang vej endnu. Vi har blandt andet brug for en mere sammenhængende plan for klimatilpasning på tværs af skybrud, stormflod, stigende grundvand med mere og øget fokus på beskyttelse af vores byer og infrastruktur,” siger Karin Klitgaard, underdirektør i DI.
Vandet presser sig på
Èn af de virksomheder, der sidste efterår måtte se vandet oversvømme arbejdspladsen, er Proplast A/S i Præstø, hvor stormfloden, gav en vandstand på to meter over normalen.
“Vandmængderne var voldsomme, og det var helt uventet naturligvis. Da jeg tog hjem fra lageret klokken fire lørdag morgen, havde vi blokeret indgange med sandsække. Lørdag stod jeg tidligt op og fik fat i nogle pumper,” siger direktør og ejer, Peter Rosenkrands til DI Business.
Ifølge rapporten ”Klimaforandringernes betydning for fremtidens arealanvendelse,” som Concito udgav i januar 2024, truer ekstreme vejrforhold som eks. stormfloder og skybrud i dag 120.000 erhvervsbygninger.
“Det står klart, at vi ikke kan beskytte det hele mod klimaforandringerne. Derfor er vi nødt til at have en alvorlig snak om, hvad vi skal beskytte helt, hvor vi skal lave delvise foranstaltninger, og hvad vi bliver nødt til at lade gå til. Og det er selvsagt ikke en let diskussion, for alle vil selvfølgelig kæmpe for hver sit,” siger Karin Klitgaard.
Gøres der ikke tilstrækkeligt for at dæmme op for vandmasserne rundt omkring i landet, kan det i sidste ende betyde, at de truede virksomheder må søge andre steder hen for at sikre sig mod våde fødder på arbejdspladsen.
Det er også et scenarie, man har haft i tankerne hos Proplast i Præstø, er nabo til Tubæk Å.
“Vi vil blive i Vordingborg-området, men det er klart at vand pludselig bliver en faktor, som får større betydning. Det gælder jo om at være på forkant, og lave en grundig risikoanalyse. Til sidst vil vi ud fra en virksomhedsbetragtning vurderer, hvad der kan ramme os. Samlet set vil det uden tvivl gøre et nyt byggeri dyrere,” siger Peter Rosenkrands.