Black Swans Exist rekrutterer eksperter og specialister til life science-sektoren, der har stor mangel på arbejdskraft. Uden nyt politisk fokus, vil manglen fortsætte længe endnu, fortæller CEO, Per Christensen, i denne udgave af SelskabsDialogen.
Den danske rekrutteringsvirksomhed, Black Swans Exist, har sat sig for at være life science-sektorens forlængede arm, når det kommer til at finde og rekruttere de medarbejdere, som hele sektoren oplever stor mangel på.
Siden grundlæggelsen i 2020 har man især satset på at start-up og scale up-virksomheder, og ifølge CEO, Per Christensen, har det været et langt, sejt træk at skabe sig en plads i markedet for rekrutteringer.
“Det er hårdt arbejde. Det er mange e-mails og mange opkald. Og når man så får chancen et sted, så skal man performe. Når man så performer, så får man ofte chancen igen. På den måde bygger man lige så stille et netværk.”
Politisk udfordring
Danmark er én af de store nationer, når det kommer til Life Science, og derfor ligger vi som land også i skarp konkurrence med andre af verdens førende lande inden for netop denne sektor om at finde og rekruttere de medarbejdere, der i dag er mangel på.
Og det er ikke så få mennesker, der mangler i de danske life science-virksomheder.
“Alene inden for health care vil der mangle 25.000 mennesker i 2030 i Danmark. Inden for pharma er tallet 15.000, og derudover er der områder som biotech, bioindustrials og medical device som alle også mangler hænder. Så det er rigtig mange mennesker, vi står og mangler.”
Når man, som Black Swans Exist, søger efter stærkt specialiseret arbejdskraft fra det meste af verden, oplever man tit og ofte, at kandidaterne har et job allerede.
“Det har de faktisk altid, og det er altid ret velbetalt. Så det er dyrt at hente de rigtige mennesker til Danmark. Kandidaterne er tit interesserede, indtil snakken falder på den danske skatteprocent,” siger Per Christensen.
Han fortæller, at mange kandidater, der sidder i et godt job i udlandet, tit og ofte afskrækkes af de meget høje danske trækprocenter, og i det hele taget af det meget indviklede danske skattesystem.
Og skal udviklingen vendes på hovedet, således at danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere specialister fra den store verden, skal især den politiske tilgang til emner som skat og udlændinge ændres, mener Per Christensen.
“Det er de to løsninger, vi er nødt til at se på. International, kvalificeret arbejdskraft skal prioriteres. Og så er vi nødt til at acceptere, at vi skal vinde en kamp om innovation, og ikke en kamp om, hvem der kan beskatte deres befolkning mest.”