Vores frihed og gensidige tillid til hinanden er under pres og eroderer langsomt under vægten af bureaukrati, regler og detailstyring. Det mener i hvert fald forfatter, foredragsholder og antropolog, Dennis Nørmark, der er gæst i podcasten, Kapitlet.
Vores frihed har hårde vilkår i dagens Danmark, hvor en evigt voksende regelbyrde og omsiggribende bureaukrati, er med til at indskrænke vores friheder som mennesker og borgere – og hvor også de danske virksomheder i stadigt højere grad kæmper med regelrytteri og internt bureaukrati.
Det mener i hvert fald forfatter, foredragsholder og antropolog, Dennis Nørmark, der i Kapitlet bl.a. Giver udtryk for, at det voksende bureaukrati i det private og det offentlige er et udtryk for manglende tillid til almindelige menneskers evner og forstand.
“Der er altid en masse mennesker, der skal konsulteres. Der er også mange mennesker, der rammesætter vores arbejde og bestemme, hvordan det skal udføres. De bestemmer, at vi skal registrere det efter forskrifterne, og tjekker om alt er gjort korrekt. Så det rum, vi agerer frit indenfor, bliver mindre og mindre,” siger Dennis Nørmark i podcasten.
Ifølge ham giver det et rum, hvor vi bruger stadigt mere tid på at krydse af, sætte flueben og kvalitetssikre – ikke for vores eget eller arbejdets skyld – men for at ledelseslagene nemmere kan føre kontrol og sikre sig, at tingene bliver gjort, som de har bestemt.
På samme måde mener han, at eksempelvis mange af de risikoanalyser, der udarbejdes ude i landets virksomheder, snarere er et udtryk for, at der er ansat flere mennesker til at udføre risikoanalyser, end at der er mange reelle risici på arbejdspladserne.
“De fleste mennesker ved godt, hvad der kan være af potentielle risici ved deres arbejde, det er næsten alle helt bevidste om. Og skulle noget endeligt gå galt, er det næppe fordi, ingen har læst risikovurderingsanalyserne. Vi lever i et ekstremt ængsteligt samfund. Og det er en af grundene til, at vi bytter vores frihed væk for mere tryghed.”
Grundlæggende set, er problemet med de mange regler, den megen bureaukrati og den stigende ufrihed, ifølge Dennis Nørmark, det menneskesyn, som alle disse regler og retningslinjer i sidste ende er et udtryk for.
“Hvis det her menneskesyn, hvor vi mennesker anses som værende sølle, umyndige og farlige, og som nogle, der ingenting kan, hvis det bliver det dominerende, så ender vi med en administrativ overklasse, der guider og vejleder os i alt. Men hvad nu, hvis det menneskesyn var forkert? Eller hvis vi i hvert fald ikke medregnede de interesser, der er i at opretholde det menneskesyn?”