Digital stress rammer mange af os – især grundet alle de former for teknologi, vi omgiver os med på arbejdspladsen, og ifølge Raluca Stana, forsker i digital stress ved Roskilde Universitet, bør arbejdsgivere gå forrest i at dæmme op for stressen.
Du kender det sikkert fra din egen arbejdsplads.
Email efter email vælter ind i indbakken med stort og småt, du skal tage stilling til. Derudover skriver kollegerne på Slack, ligesom du skal opdaterer dit arbejde i diverse programmer, alt imens du kæmper med at få helt andre programmer til at virke.
Det kan få stressen til at bruse lidt i os alle, og det kan være et særdeles dårligt tegn, mener Raluca Stana, der er forsker ved RUC, og netop har udgivet bogen Digital Stress på Arbejdspladsen, der er skrevet i samarbejde med Hanne Westh Nicolajsen.
“Digital stress opstår i samspillet med teknologi, enten direkte eller indirekte. Det kan skyldes konstant afbrydelse fra notifikationer, frygt for AI eller følelsen af at være overvældet, f.eks. ved tanken om en fyldt indbakke med 400 mails, hvis vi er væk fra kontoret et par dage,” siger Raluca Stana.
Disconnect
Studier fra Tyskland viser, at over halvdelen af de personer, der arbejder på højt digitaliserede arbejdspladser og oplever stress, også lider af digital stress, hvilket kan føre til både fysiske og mentale symptomer som rygsmerter, hovedpine, træthed og generel udmattelse.
“Mange moderne arbejdspladser tilbyder den enkelte medarbejder stor frihed, men den frihed lægger samtidig også et stort ansvar på medarbejderne for selv at håndtere eks. digitale udfordringer. Forskning viser, at medarbejdere ofte er tilbageholdende med at tage nødvendige skridt, såsom at slette arbejdsmail fra deres private enheder, af frygt for at blive opfattet som uengagerede,” siger Raluca Stana.
Den digitale stress kan være ligeså skadelig og svær at slippe af med, som enhver anden form for stress, men netop fordi, at den digitale stress så at sige forfølger os i form af vores mobiltelefoner og andre former for teknologi, er der ifølge Raluca Stana behov for, at såvel lovgivning som den enkelte arbejdsgiver tager et øget ansvar for at sikre medarbejderne.
“I flere lande har man i lovgivningen indført såkaldt “Right to Disconnect”, som sikrer, at medarbejdere kan være offline i fritiden uden konsekvenser. Men der hviler også et stort ansvar på den daglige leder for ikke at sende e-mails eller ringe uden for arbejdstiden.”
Studier fra Norge har vist, at medarbejdere kan føle sig udbrændte, hvis de arbejder mere end ti timer i døgnet, og her spiller den digitale stress en særlig rolle, da den konstante strøm af eks. e-mails igen og igen retter vores opmærksomhed mod arbejdet.
“Vi ser ofte, at medarbejdere føler skyld og skam over ikke at stå til rådighed konstant, og dermed kan man sige, at vi betaler vores store frihed på jobbet med vores fritid.”