Danmark er blandt verdens førende, når det kommer til grønne energier og grøn omstilling. Den position skal vi som nation blive bedre til at forstå og udnytte, mener Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Hvor meget bidrager lille Danmark egentlig med, når vi ser på de store verdensudfordringer på klimadagsordenen?
Og hvor meget kan vi gøre her i vores egen andedam, når store spillere som USA, Kina og Indien ruller sig ud?
En hel del, hvis man spørger Kristian Jensen, der er adm. direktør i interesseorganisationen Green Power Denmark og forfatter til bogen Kun en dråbe.
Jeg sad til et møde med klimapartner-skaberne og regeringens tre ministre på området, da en direktør for en anden stor interesse-organisation slog ud med armene og sagde: ‘Hvorfor skal vi tage alle byrderne på os?’
Kristian Jensen, forfatter og adm. direktør i Green Power Denmark.
“Jeg sad til et møde med klimapartnerskaberne og regeringens tre ministre på området, da en direktør for en anden stor interesseorganisation slog ud med armene og sagde: ‘Hvorfor skal vi tage alle byrderne på os? Det, vi gør, er jo kun en dråbe i havet.’ Det provokerede mig,” siger Kristian Jensen i podcasten Kapitlet.
Verden i udvikling
Kapitlet, der udgives af erhvervsmediet MarketConnect, tager udgangspunkt i bøger om samfund, erhverv og ledelse. I den forbindelse besøgte Kristian Jensen studiet til en samtale med redaktør Klaus Thodsen.
I bogen Kun en dråbe fokuserer Kristian Jensen på, hvordan vi i Danmark blev nogle af verdens førende på den grønne dagsorden, hvad mulighederne for den grønne omstilling er her i landet – men bogen handler også om hans egen udvikling fra ung vindmøllehader til i dag at være adm. direktør for Green Power Denmark, der arbejder for netop vindmøller og solceller.
I Kapitlet fortæller han dog også, at der er lang vej til målet om en verden, der for alvor kører på grøn energi.
“Vi er oppe imod alle dem, hvis forretningsmodel vi er i færd med at udfordre – olieselskaberne og de olieeksporterende lande, der har opbygget deres økonomi på produktion af olie og gas. Mange af disse lande har ikke, som de mest fremsynede, sat penge til side, men i stedet brugt løs af deres indtægter fra fossil energi,” siger han.
En anden af de store udfordringer, verden og klimaet står over for, er samtidig, at middelklassen i lande som Kina, Indien og i det meste af Afrika er vokset markant i disse år.
Dermed øges behovet for ordentlige boliger, elektricitet, biler og en asfalteret vej at køre på.
“Det er et kapløb med tiden, for med stigende velstand ændres efterspørgslen. I dag lever omkring 500 millioner afrikanere stadig uden daglig adgang til strøm, og samtidig har 80 procent af verdens befolkning aldrig fløjet. Det tror jeg, de gerne vil i fremtiden.”