Danmark er ikke bare et af de få lande, der har moms på bøger – vi har verdens højeste moms på bøger. Den høje moms er ikke bare skidt for bogsalget, det er også dårligt for den almene dannelse, der ligger i bøgerne, mener Christine Bødtcher-Hansen, direktør i Danske Forlag.
I Danmark har vi en relativt høj momssats på stort set alt, vi fylder i den virkelige eller virtuelle indkøbskurv, og således også på de bøger, vi hvert år køber.
Men den høje moms står Danmark på den anden side også meget alene med, hvis man spørger Christine Bødtcher-Hansen, der i et opslag på LinkedIn fortæller, at de fleste andre lande kører med lav eller slet ingen moms på bøger.
“Danmark er et meget lille sprogområde, og vi burde arbejde for at styrke vores sprog og litteratur, men i stedet har vi verdens højeste moms på bøger. I alle andre EU-lande har bøger nulmoms eller reduceret moms,” skriver hun.
En momsfritagelse på bøger vil styrke både læsekulturen, dannelsen og demokratiet, lyder det i et fælles debatindlæg i Berlingske den 18. marts fra en række organisationer, herunder Dansk Forfatterforening og Dansk Erhverv.
De fremhæver en analyse fra 2024, der viser, at en prisreduktion på 20 procent ville få næsten hver fjerde dansker til at købe flere bøger. Blandt de 18-29-årige ville hele 41 procent lade sig motivere af billigere bøger.
“Vi er et af verdens mest digitaliserede lande, uanset om man kigger i de danske klasselokaler eller i hjemmene. Det skyldes ikke mindst politisk prioritering af den digitale dagsorden. Bogen og læsning med de mange dokumenterede effekter fortjener mindst samme opmærksomhed, men det kræver gode rammevilkår – og det kræver politisk prioritering,” skriver Christine Bødtcher-Hansen videre.