Danskerne har i løbet af de sidste tre årtier fået et mere positivt syn på atomkraft. I dag er næsten halvdelen af befolkningen åbne over for atomenergi som en energikilde, og nu introducerer Energivirksomheden nettopower atomkraft som en alternativ løsning.
Engang var vi danskere i stor stil imod atomkraft, og ikke mindst katastrofen i Tjernobyl i 1986 var med til at gøre danskerne kritisk indstillet overfor denne energikilde.
Men siden har verden ændret sig, og ikke mindst klimakrisen har gjort mange opmærksomme på det potentiale, der kan ligge i atomkraften. En stor undersøgelse fra Altinget tidligere på året, viser en markant ændring i danskernes syn på atomkraft. Hele 44 procent af vælgerne mener nu, at atomkraft er nødvendigt for at sikre Danmarks fremtidige energibehov. Til sammenligning mente kun 26 procent det samme i 1981.
Den voksende interesse for atomkraft har fået energiselskabet nettopower til at lancere subbrandet Atompower. Her kan energikunder vælge certificeret el fra atomkraftværker som en del af deres energiforbrug. Det er første gang i Danmark, at et energiselskab introducerer et sådant produkt, som bygger på de samme certificeringsprincipper, der bruges til strøm fra vindmøller.
“Det er et produkt, der gør det muligt for energikunderne at handle efter deres overbevisning. For at sikre, at vores strøm kommer fra atomkraft, køber vi certifikater,” siger Carsten Boldt, Chief Operations Officer hos nettopower.
Han fortæller samtidig, at strømmen i Danmark bliver blandet i elnettet, så nettopower ikke kan ikke sikre, at al den strøm, som kommer ud af den enkelte kundes stikkontakt, er produceret via atomkraft.
“Men vi kan sikre, at den mængde af strøm, som kunderne bruger, kommer fra atomkraft, siger han.
Den stigende vælgeropbakning til atomkraft har efterhånden også rodfæstet sig på Christiansborg, hvor blandt andre Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har meldt sig klar til en seriøs drøftelse af fordelene og ulemperne ved atomkraft i Danmark.