Pila Pharma, et danskstiftet biotekselskab, har en klar fremtidsvision: Inden for de næste år vil de enten blive opkøbt eller indgå et partnerskab med en større aktør, der kan føre deres forskning i behandling af overvægt og livsstilssygdomme med TRPV1-hæmmere videre.
Der er store ambitioner på spil i kampen mod overvægt og livsstilssygdomme. I en tid, hvor markedet skriger efter effektive og skalérbare behandlinger, sigter den danske biotekvirksomhed, Pila Pharma, efter at spille en central rolle. Målet er at udvikle en slankemedicin i pilleformat, som kan tilbyde en løsning med færre bivirkninger end eksisterende behandlinger.
Inden for de næste år håber selskabet at blive opkøbt eller indgå et partnerskab med en større aktør, der kan føre forskningen videre og få produktet hurtigt ud på markedet. Med en lovende lægemiddelskandidat på hånden er ambitionen at få udviklingen i mål og derefter overdrage ansvaret til en partner, der kan løfte løsningen til det næste niveau.
Stort potentiale
Siden opdagelsen i 1999 og firmaets opstart i 2014 er vi nået langt og har opnået en del data, der indikerer, at vi er på rette vej. Det næste store skridt er at skabe proof of concept inden for vægtreduktion.
“Vi er de eneste på markedet, der arbejder med den type molekyle – TRPV1-hæmmer – som en ny terapeutisk tilgang til behandling af overvægt og andre livsstilssygdomme. Lykkes vi med den mission, vil vi efter min bedste overbevisning stå som en seriøs og attraktiv partnerskabs- eller opkøbskandidat,” siger administrerende direktør, Gustav H. Gram.
I 1986 var professor Jens Juul Holst fra Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet med til at opdage GLP-1-hormonet, som har vist sig at kunne stimulere insulinsekretionen fra bugspytkirtlen. Denne opdagelse har ført til udviklingen af GLP-1-receptoragonister, som i dag anvendes i behandlingen af type 2-diabetes og svær overvægt.
Han ser nu et stort potentiale i medicinsk fedmebehandling i pilleformat, især på visse markeder, hvor efterspørgslen efter effektive løsninger er enorm.
“I nogle dele af verden kan det være et problem at stikke sig, og her er en tablet bedre. Det gælder eksempelvis på de asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi, og det åbner naturligt op for et kæmpestort markedspotentiale. Det faktum interesserer medicinalvirksomhederne generelt, og mange af disse vil af økonomiske årsager slet ikke kaste sig ud i injektionspræparater,” siger han.