Syddansk Universitet(SDU) har gennemført en analyse af mediernes dækning af udtjente vindmøllevinger, der viser, at samarbejde om innovation kan have en positiv indflydelse på den offentlige debat om en cirkulær vindindustri.
Hvad betyder det for en industri eller en tendens i tiden, at den får positiv omtale i landets medier?
Det har en række forskere ved SDU sat sig for at se nærmere på, når det kom til omtalen af, hvordan man bruger eller genanvender nedslidte vindmøllevinger. Undersøgelsen, der baserer sig på en database fra 2001 til 2022, afslører en markant stigning i mediernes interesse for emnet fra 2016.
Tidligere år var præget af minimal omtale, faktisk blev der i årene 2001 til 2022 igennem skrevet om nedslidte vindmølle vinger 3,3 gange om året – men siden 2016 har medierne gradvist dækket emnet mere intensivt, både i negativ og positiv forstand. Forskerne konkluderer, at den seneste udvikling har ført til en mere positiv diskurs, hvor medierne fokuserer på løsninger i forbindelse med udtjente vindmøllevinger.
”Fra 2001 til 2022 har danske medier omtalt udfordringer og arbejde med udtjente vindmøllevinger 71 gange, viser vores analyse. Og tendensen er klar. I de første år fyldte emnet stort set ikke noget i medierne. Fra 2016 kom emnet på dagsordenen; både i en negativ og positiv forstand. Konklusionen på vores analyse er, at diskursen i de seneste år har flyttet sig i en positiv retning. Nu skriver medierne om løsninger, når det gælder udtjente vindmøllevinger,” siger Erik Skov Madsen, Associate Professor og ph.d. ved Institut for Teknologi og Innovation på SDU.
I 2020 skifter mediernes fokus til et mere positivt billede i takt med, at flere løsningsorienterede initiativer fra industrien sættes i værk.
Ét af de initiativer, der har bidraget til denne positive udvikling, er DecomBlades-projektet, der har undersøgt mulige løsninger på genanvendelse af kompositmaterialer fra udtjente vindmøllevinger. Projektet, der har modtaget støtte fra Innovationsfonden, har ført til konkrete resultater, herunder en proces, hvor vingemateriale adskilles i en pyrolyseproces.
Forskningens resultater indikerer også, at samtalen om udtjente vinger er blevet mere fremtrædende, i takt med at vindindustrien er udviklet over tid. Dette har ført til en styrket bevidsthed om behovet for at adressere udfordringerne med udtjente vinger og samtidig fremhæve løsningsorienterede tilgange.
”DecomBlades er et godt eksempel på, at den grønne vindindustri tager fælles ansvar for sit klima- og miljøaftryk for på den måde samtidig at skabe nye forretningsområder og styrkepositioner. Analysen fra Syddansk Universitet understreger, at et bredt samarbejde om innovation i branchen kan være med til at flytte vores fælles samtale og den offentlige opbakning til grøn omstilling i en positiv retning,” siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.