En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser tydeligt, at der er gode penge i at tage sig en erhvervsuddannelse frem for at forblive ufaglært.
Med en faguddannelse kommer en langt højere livsindkomst.
Det er konklusionen på en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der beregner den forventede erhvervsindkomst for 65 uddannelsesgrupper hen over et arbejdsliv fra man er 18 år, til man fylder 80 år.
Ifølge analysen vil en faglært i gennemsnit opnå en livsindkomst, der er 7 millioner kroner højere end en ufaglært medarbejder.
“Uddannelse betaler sig for samfundet, og det kan tælles i millioner af kroner per person, når man ser på det hen over et livsforløb,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
På trods af disse økonomiske fordele vælger mange unge i stedet gymnasievejen, og i dag er det under 20 procent af en ungdomsårgang, der vælger denne vej, mod omkring 30 procent for ti år siden. Allereede i dag er der massiv mangel på faglærte inden for en lang række brancher, og denne mangel forventes at stige markant over de kommende år, og fremskrivninger viser, at Danmark om bare seks år vil mangle mere end 100.000 faglærte.
Det koster i gennemsnit 180.000 kroner at uddanne en faglært, men samfundet får en markant økonomisk gevinst, når disse personer over et livsforløb tjener 7 millioner kroner mere end deres ufaglærte jævnaldrende.
“Vi står med en massiv mangel på faglært arbejdskraft til at drive vores velfærd og den grønne omstilling. Tallene slår fast, hvor god en investering det er at investere i erhvervsuddannelserne,” siger Lars Andersen.