En ny rapport fra Fortinet, en af verdens førende IT-sikkerhedsvirksomheder, viser, at manglen på cybersikkerhedseksperter var en afgørende faktor i ni ud af ti cyberangreb sidste år.
Gennem de senere år har danske virksomheder været i sigtekornet hos cyberkriminelle verden over, og det sætter krav til cybersikkerheden.
Og den er truet flere steder af en omfattende mangel på eksperter, der kan hjælpe med at dæmme op for cyberkriminelle. Denne mangel har tvunget virksomheder til at søge IT-eksperter fra andre brancher for at kunne imødegå det stigende antal angreb. Hele 70 procent af virksomhederne forventer en stigning i cyberangreb, da IT-kriminelle er bevidste om manglen på kvalificerede IT-sikkerhedsfolk.
Det viser en ny rapport fra sikkerhedsvirksomheden, Fortinet.
”Da manglen på arbejdskraft med de rette IT-sikkerhedskompetencer fortsætter, tager virksomhederne nye metoder i brug for at tiltrække talenter og besætte ledige stillinger. Ændringer i ansættelseskrav kan åbne op for nye muligheder, hvis virksomheder er villige til at betale for certificeringer og træning til deres medarbejdere,” siger Anette Vainer, administrerende direktør hos Fortinet Danmark.
Rapporten fra Fortinet fremhæver, at virksomheder globalt, herunder også i Danmark, står over for en akut mangel på IT-sikkerhedseksperter. Denne mangel har ført til, at virksomheder nu kigger mod kandidater fra andre brancher for at udfylde de nødvendige roller.
Rapportens tre centrale områder.
Stigning i antallet af angreb
Manglende IT-sikkerhedskompetencer er en væsentlig årsag til de stigende cyberangreb. Næsten 90 procent af ledere har oplevet angreb delvist på grund af mangel på kompetencer inden for cybersikkerhed. Dette har skabt et behov for at tiltrække talenter fra andre sektorer, der kan bidrage med nye perspektiver og færdigheder.
Økonomiske og omdømmemæssige udfordringer
Cyberangreb har betydelige økonomiske og omdømmemæssige konsekvenser. Over halvdelen af virksomhederne har oplevet økonomiske tab og omdømmemæssige skader, hvor topledelser er blevet holdt ansvarlige. Ved at rekruttere fra andre brancher håber virksomhederne at finde individer, der hurtigt kan lære og tilpasse sig, hvilket kan hjælpe med at forhindre disse dyre hændelser.
Forretningsmæssig nødvendighed
Cybersikkerhed er nu en topprioritet for virksomheder. Rapporten viser, at 97 procent af topledelsen betragter cybersikkerhed som en essentiel forretningsprioritet.
Over 90 procent af respondenterne i rapporten fortæller, at de foretrækker at ansætte certificerede medarbejdere, og 89 procent er villige til at betale for certificeringer til deres ansatte. På trods af dette rapporterer over 70 procent, at det er svært at finde certificerede medarbejdere.
“Vi ser, at virksomheder ønsker en mangfoldig arbejdsstyrke, men indsatsen varierer fra år til år trods virksomhedernes høje ambitioner på området. Men selvom virksomhederne udvider horisonten, kræver langt de fleste fortsat, at deres medarbejdere har minimum en fireårig uddannelsesbaggrund,” siger Anette Vainer.