Dansk Life Science er det godstog, der trækker den danske økonomi, og netop derfor kræver sektoren rigtig meget arbejdskraft, også fra udlandet. Ikke desto mindre lægges der op til at skære cirka 10 procent af pladserne på uddannelserne.
Lægemiddelindustrien står midt i en dobbelthed præget af både glæde og bekymring. Glæden kommer fra nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at to tredjedele af landets samlede vækst det seneste år kan tilskrives medicinalindustrien.
Bekymringen derimod handler om fremtiden, hvor det kan blive en udfordring at finde nok kvalificerede kandidater til at sikre fortsat vækst – især med udsigten til flere kortere kandidatuddannelser som en konsekvens af kandidatreformen.
“Det bekymrer os, at der er lagt op til at uddanne færre kandidater på landets universiteter, og at en stor del af de kandidater, der bliver uddannet, vil få en kortere kandidatuddannelse. Det rimer meget dårligt med, at 50 pct. af de nyansatte i lægemiddelindustrien har en længerevarende uddannelse eller ph.d.,” siger forskningspolitisk chef i Lif, Anders Hoff.
Skat og uddannelse
Hos Fujifilm Diosynth Biotechnologies skal der inden for de næste år ansættes i ganske stor stil. Omkring 450 ingeniører, procesoperatører og teknikere skal finde deres nye arbejde i virksomheden, og dem kan det blive sin sag at finde – i hvert fald inden for Danmarks grænser.
Derfor landechef, Christian Houborg, glad for, at regeringen vil gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til landet.
”Det er en dyr og langsommelig proces, og vi køber hjælp hos bureauer, der finder kandidaterne og håndterer det praktiske med at få dem til Danmark, for det er ikke nemt, og det tager tid. Derfor er jeg glad for, at regeringen vil gøre det til en mindre bureaukratisk og hurtigere proces,” siger han til Dansk Erhverv.
Samtidig mener han, at det danske skattetryk er en alvorlig hæmsko for at udlændinge vælger Danmark – fremfor et af de mange andre lande, der trækker i dem.
”Det er i hvert fald også værd at kigge på, om det danske skattetryk får de eftertragtede medarbejdere til at søge mod andre lande. Vi kan eksempelvis se, at en del vender hjem, når deres forskerskatteordning udløber.”
De nye tal, som Danmarks Statistik har trukket for Lif, viser, at antallet af ansatte på bare to år er steget med 27 pct, samlet set 45.585 i 2023. Samtidig er andelen af ansatte i industrien med international baggrund steget fra 17 pct. i 2021 til 20 pct. i 2023.
“Lægemiddelindustrien er i høj grad en global industri, så det er positivt, at vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Vi skal dog helst ikke ende i en situation, hvor vi som land ikke selv uddanner de mennesker, der er brug for. For talent tiltrækker talent, og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft kræver gode uddannelser i Danmark,” siger Anders Hoff.