Antallet af nystartede virksomheder i Danmark er dalende, men spørger man Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI), er alt på plads til at vende udviklingen på hovedet.
Første kvartal af 2024 så det laveste antal nystartede virksomheder i Danmark siden 2015, og i 2022 faldt antallet med hele 17 procent i forhold til året før.
De seneste år har med andre ord ikke været en jubelhistorie for dansk iværksætteri, og det til trods for, at Danmark ifølge Lars Sanddahl Sørensen, adm. direktør i DI, har rigtig gode forudsætninger for at starte en ny virksomhed op fra bunden.
Med verdensklasse forskning og uddannelsesinstitutioner, betydelig offentlig støtte – senest gennem en ambitiøs Iværksætterpakke – er Danmark ifølge ham godt rustet til fremtiden. Derudover mener han, at vi har et ansvarligt erhvervsliv, der aktivt støtter de nye virksomheder på vej mod succes.
Ikke desto mindre bliver kun 1 procent af de ca. 15.000 virksomheder, der stiftes hvert år, til højvækst-virksomheder, som leverer beskæftigelse, bidrager til eksporten, tiltrækker investeringer og talent til Danmark.
“Og mindst ligeså vigtigt: De har opnået en skala i forretningen eller produktet, som kan komme millioner af mennesker verden over til gode – eksempelvis grønne løsninger, nye typer medicin mv. Derfor vil vi i DI sætte flere sejl til, for at flere starter, at flere lykkes og at flere fastholder forbindelsen til Danmark og Europa,” siger Lars Sandahl Sørensen.
Han understreger, at det er evnen til at tænke innovativt og have et globalt udsyn, der adskiller de mest succesfulde startups, som bliver grundlagt hvert år.
“De fødes med globale ambitioner, og det er nøjagtig det, der er brug for,” siger han.