Skal danske virksomheder og dansk innovation blomstrer også i fremtiden, skal der ske et længe ventet opgør med det svulmende danske bureaukrati, mener LAs formand, Alex Vanopslagh, og han bakkes op fra flere sider.
Regler, love, reguleringer, direktiver og bekendtgørelser. Der er mange ord for bureaukrati, og netop bureaukrati er der mere end nok af i Danmark, hvis det står til Alex Vanopslagh, formand i Liberal Alliance, og flere andre aktører fra dansk erhvervsliv.
Og selvom mange ifølge formanden mener, at det er noget nær umuligt at ændre på den meget store danske lovmængde og nedbringe bureaukratiet, skriver han på X, at dette er en helt forkert opfattelse.
“Når jeg siger det med sådan en overbevisning, så er det fordi, at det er lykkedes for andre gode mennesker i verden at få nedbragt deres overflødige regler og love. Regler og love, som blokerer for innovation, virkelyst og stærke initiativer i erhvervslivet og i det hele taget gør det træls at være almindelig borgere,” står der i opslaget.
Hæmmer Danmark
At det danske bureaukrati er løbet løbsk, og alt for ofte overdænger erhvervslivet med uforståelige regler, vækker genklang hos Freja Brandhøj, chef for iværksætteripolitik i Dansk Erhverv.
Ifølge hende koster diverse administrative byrder danske virksomheder 36 mia. kr. om året – og omkostningerne er således steget med 6 mia. kr. alene de seneste to åt.
“Vi skal ikke blot reducere byrderne, men også sikre, at ny regulering fra både EU og Danmark bliver mere fleksibel og smidig. Vi skal opbygge et system, hvor virksomhedernes tid og ressourcer bruges på det, der skaber værdi – ikke på papirarbejde,” skriver hun i en klumme på Marketconnect.
Hos Arbejdsgiverforeningen KA mener politisk konsulent, Christian Borrisholt Steen, også at bekæmpelse af bureaukrati er nødvendigt i både Danmark og EU.
“På den måde, får ikke mindst vores tusindvis af små- og mellemstore virksomheder frigivet tid og ressourcer til at kunne koncentrere sig om det, de er sat i verden for; at drive virksomhed,” skriver han på LinkedIn.
Se mod Idaho
Alex Vanopslagh skriver på X, at antallet af love i Danmark siden årtusindeskiftet er steget med 64 procent, og at der under den nuværende regering er kommet 12.800 flere bureaukrater i staten alene.
Han henviser samtidig til den amerikanske delstat Idaho, hvor man fra delstatsregeringen har taget initiativ til at dæmme op for den voksende lovmængde.
“Når man indfører nye love og regler, så får de altid en solnedgangsklausul. Det vil sige, at loven automatisk har en udløbsdato, så den forsvinder af sig selv, hvis den ikke fungerer som den skal. Det modsatte er som regel tilfældet i Danmark, hvor elendig lovgivning bliver hængende – alt for ofte – for tid og evighed,” skriver han.
Han fortæller videre, at Idaho har indført en praksis, hvor nye love altid underkastes en uafhængig evaluering for at sikre, at de fungerer efter hensigten. Hvis de ikke gør det, bliver de enten ændret eller fjernet.
“Idaho er ikke Danmark, og vi kan måske ikke kopiere alle deres initiativer direkte. Men vi kan sagtens bruge dem til inspiration og finde vores egne løsninger selv.”