Dansk Metal er i gavehumør, og tager forskud på julen ved at foreslå, at man fremover skal have stukket hundrede tusinde kroner i hånden, hvis man bliver færdig som faglært og arbejder et år. Det burde ikke være nødvendigt at forklare, hvorfor det er en dårlig idé – men lad os alligevel gøre det.
100.000 skattefrit lige i lommen. Hvem vil ikke gerne have det?
Hos Dansk Metal har man indset, at en solid økonomisk gevinst sikkert kan lokke folk til lidt af hvert, såsom at tage en erhvervsuddannelse og blive tømrer, VVS’er eller noget helt andet.
Forslaget kan lyde sympatisk nok; hvor er de bare nogle flinke folk hos Dansk Metal, når de vil kaste penge efter dem, der tager en erhvervsuddannelse og har arbejdet på fuld tid i et år. Særligt når man tænker på, at der allerede i dag er mangel på faglærte – for slet ikke at tale om fremtiden, hvor manglen vil fortsætte og vokse.
Enden af regnbuen
Der er ingen tvivl om, at landet mangler faglærte – men at ønske at kaste penge ud på denne måde er og bliver et skråplan.
Ifølge Danmarks Statistik var der i oktober 2023 i alt 110.772 studerende på de danske erhvervsuddannelser. Skal disse have 100.000 stukket i hånden hver efter endt uddannelse og et år i arbejde, skal vi som samfund punge mere 10 milliarder kroner ud.
Dansk Metals side foreslår dog at begrænse gevinsten til de faggrupper, der er mest ramt af mangel på arbejdskraft, gør det ikke forslaget bedre. Her finder vi nemlig en ganske pæn del af netop Dansk Metals medlemmer såsom bl.a. smede og vvs’ere, og dermed ønsker forbundet ikke blot at kaste penge efter nye faglærte i almindelighed, men også efter deres egne kommende medlemmer i særdeleshed.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at forslaget vil koste omkring 1,5 eller 1,15 mia. skattekroner, efter tilbageløb årligt i mindreprovenu til staten – og det kan ifølge Dansk Metal kan finansieres inden for det nuværende økonomiske råderum.
Det er muligt, at økonomisk gevinst vil få de unge til at flokkes til erhvervsuddannelserne, men jeg vil tillade mig at sætte mit spørgsmålstegn ved, hvor motiveret man er for en uddannelsesretning, hvis der skal ligge 100.000 kroner for enden af regnbuen, før man gider søge ind.
Samtidig skylder Dansk Metal svar på, hvor man forventer, at disse ansøgere skal komme fra. Forventer man, at de nye elever på smedeuddannelsen vil blive frafaldne akademikere, eller forventer man, at disse nye elever fravælger en anden faguddannelse – så vi dermed ikke få flere faglærte, bare flere inden for enkelte uddannelsesretninger.
Mit bud vil være, at det i høj grad vil være de sidstnævnte, man vil få fat i. Naturligvis er der også andre grupper, hvor der kan være et vist overlap, men hvis samfundets mål som helhed er at redde flere fra de akademiske a-kasser ved at få dem ind på en erhvervsuddannelse, så tror jeg, at der skal andre midler til end dette.
Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal, sidestiller gevinsten med at belønne pensionister for at fortsætte med at arbejde, når de er nået folkepensionsalderen, med en seniorpræmie. Ifølge Lars L. Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, spiller arbejdsglæde, indflydelse og anerkendelse dog en lige så stor rolle som det økonomiske aspekt, når ældre vælger at blive på arbejdsmarkedet.
Derudover er det alt andet lige et skråplan, hvis vi som samfund begynder at give økonomiske gulerødder for at få unge til at tage de uddannelser, vi vil have dem til. Jeg er selv engang droppet ud af en uddannelse, og intet – heller ikke 100.000 skattefrit – kunne motivere mig til at slæbe mig igennem en femårig uddannelse, jeg havde mistet interessen for efter få måneder.
Der skal lyde en tak til Dansk Metal for at spille et interessant initiativ ind i debatten om manglen på faglærte – men lad os få mere seriøse initiativer på banen også.
Klaus Thodsen er redaktør ved Marketconnect.dk