Der er stor aktivitet i større byggeprojekter såsom Femern-forbindelsen og Novo Nordisk i Kalundborg. De mange involverede håndværkere har behov for indkvartering, og det giver omsætning i helt andre brancher.
Der bygges på livet løs flere steder i Danmark, hvor forskellige kæmpeprojekter er i gang, og hvor en strøm af håndværkere knokler dagen lang.
De samme håndværkere har dog også brug for indkvartering for natten, og det giver omsætning i helt andre brancher.
“Det er helt tydeligt, at der er sket et skifte i kvaliteten på håndværkercamps – det er ikke længere blot lig med en seng og et tag over hovedet. Bygherrerne og entreprenørerne har langt større fokus på at sikre håndværkerne et komfortabelt sted at bo med godt indeklima, men også med det lavest mulige klimaaftryk,” siger Andreas Löfgren, adm. direktør for Adapteo Danmark, der leverer fleksible modulbygninger.
Når tusindvis af håndværkere skal i arbejde på eks. Femern-forbindelsen, kan deres indkvarteringsområder vokse sig til samme størrelse som små byer, hvor de mange mennesker slapper af efter arbejdsdagen – og i det hele taget tilbringer deres fritid.
Adapteo bestyrer lige nu selv fem camps, som alle er beliggende øst for Storebælt. Sidste år åbnede man Danmarks største lavenergicertificerede camp i Rødby, hvor solpaneler og varmepumper står for opvarmningen af de 250 håndværkerboliger, som er bygget i først fase.
Inden længe udvides campen i Rødby til 500 håndværkerboliger. Og senest er man i færd med at bygge en ny camp med mere end 600 boliger i Kalundborg, hvor lejerne især arbejder på Novo Nordisksomfattende byggeprojekt.
“Lige nu er vores aktiviteter primært centreret om Østdanmark, men jeg ser et stort potentiale i resten af landet, f.eks. Odense, Esbjerg og Bornholm, hvor der også er mange større byggeaktiviteter. Jeg tror på, at vi nemt kunne fordoble antallet af camps. For os er dette marked en usleben diamant, der for alvor begynder at skinne,” siger Andreas Löfgren.