Torsdag eftermiddag præsenteredes den nye inflationshjælp til landets trængte, små købmænd, bagere, slagtere med mere. Et bredt flertal af Folketingets partier står bag aftalen, men der faldt også kritiske ord fra flere partier.
75 millioner kroner til de mange små købmænd, slagtere og andre, der holder til i små byer i landdistrikterne, og kæmper med økonomien grundet stærkt stigende energipriser.
Det er resultatet af den aftale om inflationshjælp, som et bredt udsnit af Folketingets partier er blevet enige om.
Erhvervsminister Morten Bødskov fremlagde aftalen, der udover at give direkte støtte til økonomisk trængte købmænd, slagtere, bagere og andre, der er registreret hos Fødevarestyrelsen, også skal hjælpe virksomhederne med at foretage investeringer i energiforbedrende tiltag.
Læs mere: 75 mio. kroner i inflationshjælp
Halvdelen af de 75 millioner kroner skal således gå til støtte, og den anden halvdel til energiforbedring.
Konkret vil hver købmand, bager eller anden mindre virksomhed, i byer med max. 2500 indbyggere kunne søge om støtte i form af 50.000 kroner, hvis de kan dokumentere øgede udgifter til energi i løbet af det seneste år.
Derudover giver pakken mulighed for at søge støtte, også op til 50.000 kroner, til energioptimering af forretningen, og eksempelvis investerer i nye, energisparende kølediske.
Og selvom der generelt var brede smil blandt aftalens partier, forløb pressemødet ikke uden kritiske røster. For mens Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Nick Zimmermann, ikke lagde skjul på, at man fra hans partis side havde arbejdet for en sådan aftale i snart et år, var Nye Borgerliges Kim Edberg Andersen mere direkte i sin kritik
“I Danmark, hvor vi har verdens højeste skattetryk, er vi nødt til at give vores små købmænd hjælpechecks, for at de kan overleve. Det er vi ikke så stolte af. Pakken er nødvendig, for lukker en butik i mit område, så åbner den ikke igen, hvis den gør det i København, åbner en ny hurtigt igen. Det er en aftale, der er nødvendig, men det er også en aftale, der viser, at vi i Danmark er et sted, vi ikke bør være,” sagde Kim Edberg Andersen på pressemødet.
Bag aftalen om inflationspakken står regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.