Det vil få betydelige geografiske konsekvenser, hvis regeringen gennemføre de forringelser på efteruddannelsesområdet, som der er lagt i kakkelovnen til, mener Morten Skov Christiansen og Inger Støjberg.
Mister man som faglært eller ufaglært sit job, kan det være afgørende vigtigt, at man for mulighed for at efteruddanne sig til nye brancher, således at man styrker sine muligheder for at komme tilbage i beskæftigelse hurtigst muligt.
Derfor ser man hos både Fagbevægelsens Hovedorganisation og Danmarksdemokraterne med stor skepsis på et forslag fra regeringens ekspertgruppe, de vil forringe den arbejdsløses rettighed til efteruddannelse. De sidste ti år har mellem 6.500 – 12.500 årligt benyttet sig af retten til seks ugers jobrettet uddannelse, og i 2023 benyttede 7.655 sig af rettigheden.
“De fleste, der benytter sig af retten i dag, har ikke en lang uddannelse, de har haft slidsomme jobs, og de bor oftest uden for de store byer. Hvis man fjerner deres mulighed for at få seks ugers jobrettet uddannelse, vil man både øge den geografiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ulighed i Danmark,” siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen.
Hænger ikke på træerne
Landdistrikterne er allerede under pres fra en udvikling, hvor arbejdspladser flytter til de større byer. Et tydeligt eksempel er lukningen af slagteriet i Sæby, der kostede 800 ansatte deres arbejde. For mange af dem var retten til efteruddannelse en af de få muligheder for hurtigt at skifte retning og genindtræde på arbejdsmarkedet. Fjernes denne rettighed, kan mange områder i Danmark risikere at blive økonomisk og socialt efterladt.
Dermed kan visse områder pludselig stå med hundredevis af mennesker, der ikke har de kompentencer, der efterspørges af de lokale virksomheder – og som vi miste en stor mulighed for at efteruddanne sig.
Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, understreger, at fjerne områder vil blive ramt særligt hårdt.
“Arbejdspladserne hænger ikke på træerne i landdistrikterne. Det er helt uholdbart. Derfor er det strengt nødvendigt, at vi sikrer en mulighed for, at man kan skifte retning i livet, hvis man skulle blive arbejdsløs,” siger hun.
En rapport fra FOA påpeger desuden, at opkvalificering under ledighed ikke kun er en gevinst for den enkelte, men også for arbejdsmarkedet generelt, da det sikrer, at ledige hurtigt kan vende tilbage til beskæftigelse i nye roller. Hvis regeringens forslag gennemføres, risikerer vi at forværre den allerede eksisterende skævhed mellem land og by.