Whisky laves over hele verden – også i Danmark – men en mere end tyve år gammel aftale mellem EU og Canada forbyder danske og europæiske destillerier at bruge betegnelsen “rye whisky” om whisky, der er lavet på rug. Helt tosset, mener dansk producent.
Man kan få whisky i mange afskygninger, og rigtig meget af al whisky verden over er således af rug, på engelsk rye.
Men i Europa og dermed også i Danmark er det ikke tilladt at kalde sin rug-whisky for rye whisky – og det skyldes en aftale tilbage fra 2004, som EU indgik med Canada. En regel, hvis indhold først er kommet frem nu.
“Vi er selvfølgelig rimelig frustrerede over, at der er blevet lavet en kæmpe fejl i EU ved indgåelsen af den her bizarre skuffeaftale. Det er ikke muligt at beskytte hverken ‘rye’ som råvare eller ‘whisky’ som produkt i EU – så jeg kan slet ikke se, hvordan man kan beskytte ‘rye whisky’. At beskytte brugen af råvaren svarer lidt til, at man i andre lande end Frankrig ikke måtte bruge ordet ‘drue’ eller ‘vin’ i sin beskrivelse af produktet,” siger Alex Munch, CMO og medstifter af Stauning Whisky, til Fødevarefokus.
Også hos SMVdanmark tager man sig til hovedet over forbuddet, og branche- og uddannelseschef, Kasper Munk Rasmussen håbede på LinkedIn da også, at der var tale om en aprilsnar – hvilket der desvære ikke var.
“Det svarer til, at du ikke må kalde det havre-gryn eller hvede-øl. Det er helt fair, at produkter som “champagne” og “cognac” er beskyttet. Det er geografiske betegnelser. Men det går ikke at man ikke kan kalde en whisky, der er lavet på rug, for “rye whisky”. Hvad skal man ellers kalde det?” skriver han.
Hos Stauning Whisky har Alex Munch da heller ikke tænkt sig at ændre navnene på destilleriets meget anerkendt produkter lige med det samme.
“Vi er anerkendte for vores rye whisky i hele verden, og vi bliver ved med at lave dansk rugwhisky præcis, som vi altid har gjort. Så bruger vi foreløbigt anledningen til at være lidt kreative og måske finde et nyt navn, der igen kan tydeliggøre vores danske identitet,” siger han.