En ny undersøgelse fra AutoBranchen Danmark afslører alvorlige problemer i forholdet mellem bilforhandlere og bilimportører. Ifølge undersøgelsen har mange forhandlere oplevet intimidering og direkte trusler fra deres bilimportører – de virksomheder, som de selv er kunder hos.
De danske bilforhandlere er afhængige af de danske bilimportører, og omvendt. Ikke desto mindre viser en ny undersøgelse fra AutoBranchen Danmark, at der ofte er særdeles dårlige forhold mellem de to – og at forhandlerne i mange tilfælde udsættes for verbale og fysiske trusler fra importørerne.
Cirka halvdelen af de 55 forhandlere, der deltog i undersøgelsen, fortæller, at de har været udsat for verbale trusler fra deres importør. 12 forhandlere har oplevet det én eller to gange, mens 11 rapporterer om flere tilfælde, og tre angiver, at de ofte udsættes for verbal intimidering.
Derudover fortæller 19 af de adspurgte forhandlere har modtaget direkte trusler fra deres importør, og knap halvdelen af dem rapporterer, at truslerne faktisk er blevet ført ud i livet. Derudover har 10 forhandlere oplevet, at oplevet fysisk intimidering fra deres bilimportør.
“Uanset hvor mange eller hvor få, der er blevet udsat for det, synes jeg det skal slås fast med syvtommersøm, at det er helt og aldeles uacceptabelt, at det overhovedet kan finde sted. Én enkelt forhandler, der bliver truet, er én for meget,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.
Forholdet mellem bilforhandlere og importører har generelt forværret sig over de sidste fem år, viser undersøgelsen. Knap 70 procent af forhandlerne oplever, at deres importører er blevet mere dikterende og mindre samarbejdsorienterede, mens kun syv procent ser en forbedring. Dette skaber en ubalance i samarbejdet, som Gitte Seeberg kalder bekymrende.
“Vores udgangspunkt er nu engang, at de bedste samarbejder bygger på ligeværdighed, og her går det desværre i den forkerte retning.”
På trods af de dårlige forhold er det ikke alle forhandlere, der overvejer at bryde samarbejdet. 44 procent af respondenterne afviser at opsige deres kontrakt, mens 29 procent overvejer det på grund af de dårlige vilkår.
“De fleste bilforhandlere er i praksis bundet på hænder og fødder, fordi mange har gjort meget store investeringer for at gøre deres bilimportør tilfreds. Derfor er det sin sag at stoppe samarbejdet. At knap tre ud af ti alligevel overvejer det, siger noget om, hvor desperat situationen er hos mange nyvognsforhandlere,” siger Gitte Seeberg.