Den nystiftede organisation Danish Ocean Cluster vil styrke kommercielle initiativer, symbiosetankegang og internationale perspektiver for fiskerirelaterede virksomheder og organisationer i Danmark.
Med stigende fokus på bæredygtighed og behovet for at optimere ressourcerne inden for fiskeri og akvakultur har Hirtshals Havn, Nordsøen Forskerpark og Greenport North taget initiativ til at etablere Danish Ocean Cluster.
Klyngens formål er at samle aktører inden for de maritime erhverv for at styrke samarbejdet og skabe innovative og cirkulære løsninger, der kan reducere spild og mindske CO2-aftrykket i den maritime sektor. Klyngen skal være et centrum for bæredygtige initiativer, der både gavner miljøet og skaber nye kommercielle muligheder for virksomheder i sektoren.
“En central opgave for Danish Ocean Cluster er at inspirere flere virksomheder til at indgå i cirkulære symbioser, der reducerer spild og mindsker CO2-aftrykket. Vi ønsker at bringe virksomheder i kontakt med hinanden og skabe nye kommercielle muligheder,” siger Linn Indrestrand, Head of Fishery & Maritime Services hos Hirtshals Havn og formand for Danish Ocean Cluster.
Selvom hovedsædet ligger i Hirtshals, er klyngens fokus nationalt, og målet er at styrke danske virksomheders internationale relationer. Danish Ocean Cluster arbejder allerede på projekter som at udvikle laksehubben i Hirtshals og forbedre bæredygtige værdikæder inden for fiskeri i samarbejde med DTU Aqua.
Klyngen er inspireret af Iceland Ocean Cluster, som har revolutioneret fiskeindustrien i Island ved at udnytte over 90 procent af fisken i produktionen.
“Iceland Ocean Cluster er en tydelig inspirationskilde for os. Et eksempel er Biomega, der udnytter laksebiprodukter fra andre virksomheder og omdanner dem til sundhedsprodukter,” siger Linn Indrestrand.