Lolland-Falster kan blive førende i verden på udvikling af plantebaserede produkter ved hjælp af avanceret bioraffinering, og nu planlægger Baltic Plant Solution at etablere Danmarks første og et af Nordeuropas største testanlæg for bioraffinering på Falster.
De grønne ambitioner fejler ikke noget på Lolland-Falster, hvor der gennem de seneste år er blevet investeret stort i den grønne omstilling, og hvor nye projekter og initiativer skyder frem flere steder.
Nu vil Baltic Plant Solution bygge et anlæg til test og udvikling af plantebaserede fødevarer og fødevareingredienser på Falster, hvor en ekspertgruppe slår i et feasibility studie fast, at der med fordel kan bygges et anlæg til test og udvikling af plantebaserede fødevarer og fødevareingredienser.
”Feasibilty studiet bekræfter, at der er store perspektiver i at etablere testanlægget, der både henvender sig til danske og udenlandske virksomheder. Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer og produkter vil stige markant de kommende år, og derfor skal der gang i udviklingen af nye produkter basereret på biomateriale. Testanlægget kan blive en god forretning, der endnu engang sætter Lolland-Falster på det grønne verdenskort,” siger Steffen Lund, investeringschef Business Lolland-Falster.
Testanlægget skal kunne bruges til flere formål. Det viser de svar som NIRAS har fået fra de virksomheder, der er blevet bedt om at komme med input til studiet.
”Der er stor interesse i markedet for testanlægget og mange ønsker til hvad det skal kunne. Det viser os, at der er brug for anlægget, og at vi skal tænke det bredere end vi først har gjort,” siger Steffen Lund.
Feasibility studiet foreslår, at der skal testes produktion indenfor i tre produktgrupper:
- Ny grønne fibre udvundet fra biomateriale
- Plantebaserede fødevarer og proteiner
- Olier og smagsingredienser
Virksomheder, der er i gang med at udvikle nye plantebaserede produkter og fødevarer kan leje sig ind på testanlægget og gennemføre test og færdigudvikling af deres produkter i stor skala. Det skal sikre, at flere produkter bliver klar til at komme på markedet i fremtiden.
”Projektet har store perspektiver i forhold til fremtidens fødevareproduktion. Bioraffinering er en smart måde at bruge vores landbrugsarealer på fordi vi får mere ud af det samme areal på en mere klimavenlig måde. Vi kan få mere ud af biomassen end vi gør i dag samtidigt med at vi reducerer klimabelastningen, siger Steffen Lund.