Tallene for ansøgere til og optag på de danske erhvervsuddannelser er fortsat faldene, og også på hotel- og restaurationsuddannelserne er tallene alt for lave. Det vækker bekymring i branchen.
Hvem skal stå bag gryderne i fremtidens restaurantkøkkener? Og hvem skal servere ved bordene eller for den sags skyld sidde i receptionen på hotellet?
Det er de spørgsmål, man for tiden gør sig i hotel- og restaurationsbranchen efter at antallet af elever på disse uddannelsers grundforløb faldet med hele 47 % – altså godt en halvering – på bare fire år.
“Vi ser en meget stor og akut udfordring med tiltrække elever til grundforløbene på gastronom-, receptionist- og tjeneruddannelserne. Det er bekymrende, for det giver bl.a. branchen et efterslæb i forhold til fremtidens faglærte arbejdskraft,” siger Pia Svane, der er uddannelses- og projektchef hos HORESTA.
Gastronom-, receptionist- og tjeneruddannelserne følger dermed i sporet på mange andre erhvervsuddannelser, der oplever faldene ansøgertal. Helt konkret er det færre end hver femte af de unge, der har søgt uddannelse i 2023, har valgt at søge mod de danske erhvervsuddannelser. Helt konkret er tallet 19,4 %, hvilket er et fald på 0,6 pct. i forhold til 2022.
Hotel- og restaurationsbranchen er i forvejen en branche med et meget højt antal ufaglærte medarbejdere, især unge, og derfor mener HORESTA, at man bl.a. bør nedsætte aldersgrænsen for, hvornår man kan blive voksenlærling, og dermed hurtigere kunne løfte unge ufaglærte til faglærte.
I dag er aldersgrænsen 25 år for at blive voksenlærling. Ved at sænke denne grænse, vil man kunne løfte til faglært med en erhvervsuddannelse for voksne (EUV1), hvor den unge får merit for hele praktikperioden og dermed kun skal gennemføre skoleperioderne. Håbet er, at det vil gøre både attraktivt for virksomhederne og medarbejderne, og vil på den korte bane kunne imødekomme behovet for flere faglærte.
“Det er nødvendigt at tage faldet alvorligt, for vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft på de fleste områder i fremtiden,” siger Pia Svane.

