Der er kamp om pladserne i de danske lystbådehavne, når både sejlglade danskere og turister fra andre lande kæmper om bådpladserne. Nu vil en dansk startup give både sejlere og havne et nemt og bekvemt overblik.
Har man besøgt eksempelvis det sydfynske øhav på en sommerdag, har man sikkert bemærket, hvor mange store og små både der ligger i havnene.
Her ligger sejlbåde og motorbåde side om side, nogle gange mange både uden på hinanden i mangel på bådpladser. For det kan være svært at få plads i de små danske lystbådehavne.
“At få en plads i havnen er lidt som at rykke ind på et hotel præcis, når den tidligere gæst checker ud. Det er ‘først-til-mølle’-princippet, hvor alle i området konkurrerer om de ledige pladser. Folk sejler nærmest om kap i håb om at finde en plads, men ved faktisk ikke om der er ledige pladser før de når frem,” siger Tobias Petersen, CTO i DockMe, der har udviklet en app, som giver sejlere mulighed for at booke en havneplads, samt info om bl.a. faciliteter og priser.
Store ambitioner
Virksomheden er startet af Stig Ravn, der fik ideen til et bookingsystem, der kunne hjælpe sejlere med at reservere en plads på forhånd – og i det hele taget gøre hele processen langt nemmere for begge parter.
Sammen med Thyra Traberg og Tobias Petersen har han stiftet DockMe ApS der arbejder for at opgradere lystbådehavne til Smart Harbours, og give dem eks. overblik over pladser og bookinger.
“Vores system kombinerer booking med sensorer placeret på bådpladserne. Systemet gør det nemt for fastliggere at markere, hvornår de ikke bruger deres plads, så den kan udlejes, og gæstesejlere kan se de tilgængelige pladser i havnen,” siger Tobias Petersen.
Mange havne drømmer om at blive mere digitale, men de er ofte bekymrede for, hvad det koster, og om teknologien kan holde til det danske vejr med vind og saltvand.
“Vi har dog oplevet, at især i det fynske område er de klar til at prøve nye løsninger af – som vores. Det er her, innovation virkelig spirer, og hvor havnene tør tage chancer.”
Når man ser på tallene, er der da også et stort potentiale for teknologier som DockMe. Ifølge Danmarks Statistik er der hvert år over én million sejlere og en halv million anløb i danske lystbådehavne. Over halvdelen i det fynske, østjyske og sønderjyske område alene.
“På europæisk plan taler vi om 4.500 havne og over 6 millioner lystbåde – det er et kæmpe marked, og vi ser det som en fantastisk mulighed for at gøre en forskel,” siger Tobias Petersen, der da også har store forventninger til fremtiden.
“Om et år har vi sikret investeringer, og opbygget produktion og organisation der kan tage os in på det europæiske marked. Vi forventer også at have udvidet vores produktportefølje, så den blandt andet inkluderer løsninger til strømforsyning. Det er vores klare mål for det kommende år.”