En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at dansk erhvervsliv hvert år bruger ressourcer svarende til 90.000 fuldtidsstillinger på at overholde national og europæisk lovgivning. Det svarer mindst til en omkostning på 49 milliarder kroner.
Der er regler for meget her i landet, og hvis man spørger for sig rundt omkring i det danske erhvervsliv, er der da også alt for mange regler for alt for mange ting.
En nylig analyse fra Dansk Erhverv viser således, at dansk erhvervsliv årligt bruger 90.000 årsværk på at overholde regulering, hvilket er lig med minimum 49 mia. kr. 90.000 mennesker er ca. lig med indbyggertallet i Hernings Kommune, og 13.000 flere personer, end der er sygeplejersker i Danmark.
”Byrderne er massive, og det nedslående er, at de er vokset voldsomt de seneste år. Blandt vores medlemmer oplever ni ud ti en stigning i mængden af regulering inden for de seneste tre år. Det koster mange penge og binder mange hænder, og begge dele kunne bruges på at udvikle forretningen i stedet for,” siger Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv.
Hæmmer væksten
Også andre steder i det danske erhvervsliv føler man, at man er ved at drukne i regler om alt mellem himmel og jord. Bl.a. i autobranchen, hvor ni ud af ti oplever, at reguleringen er steget markant de seneste tre år, at reglerne er blevet mere komplekse, og at omkostningerne ved at overholde dem bare vokser.
“Særligt regler inden for arbejdsmiljø, bæredygtighed og databeskyttelse presser vores medlemmer på ressourcerne. Det betyder, at de bruger alt for meget tid og for mange penge på at administrere i stedet for at producere,” siger adm. direktør, Gitte Seeberg.
Samtidig viser tal fra AutoBranchen Danmark, at virksomheder i autobranchen er presset til det yderste af en voksende mængde regler.
Hos Dansk Erhverv mener Morten Langager, at den meget store regelbyrde, der lægges på danske virksomheder, er med til at hæmme både vækst og udvikling. Derfor har erhvervsorganisationen som mål at reducere byrderne med 25 procent og præsenterer nu 111 konkrete forslag til oprydning og forenkling. Morten Langager påpeger, at selvom mange regler stammer fra EU, kan Folketinget også bidrage til at reducere byrderne og styrke Danmarks konkurrenceevne.
”Hvis vi for eksempel ser på emballageafgiften, så er det oplagt at rulle den tilbage. Det vil både styrke den grønne omstilling og lette virksomhedernes administrative byrder,” siger Morten Langager.