Syv ud af ti investorer opfordrer virksomheder til at prioritere investeringer i både kunstig intelligens og medarbejderopkvalificering, lyder konklusionen i PwC’s Global Investor Survey 2024.
AI kommer buldrende ind i de danske virksomheder i disse år, og med dette indtog kommer også en usikkerhed omkring, hvor meget af vores arbejde de nye teknologier kan overtage.
Selvom mangt og meget kan klares af AI, vil der dog stadig være et usvækket behov for dygtige medarbejdere, viser PwC’s Global Investor Survey 2024. I undersøgelsen svarer 71 procent af investorer, at de anser teknologiske forandringer som den største driver for forandring i de virksomheder, de investerer i (71 procent).
Desuden mener 73 procent af investorerne, at virksomheder bør implementere AI-løsninger i stor skala, og flere end 60 procent af investorerne forventer, at virksomhederne vil øge effektivitet, omsætning og profitabilitet med generativ AI inden for de næste 12 måneder.
“Undersøgelsen understreger, at AI repræsenterer en væsentlig katalysator for vækst og transformation i virksomheder. For at leve op til investorernes forventninger om øget effektivitet, omsætning og profitabilitet inden for de næste 12 måneder kræves det dog mere end teknologi alene,” siger Mads Nørgaard Madsen, der er partner og leder af PwC’s konsulentforretning.
Undersøgelsen viser også, at investorerne er forsigtigt optimistiske med hensyn til den globale økonomi. Halvdelen af investorerne, 51 procent, forventer vækst i økonomien inden for de næste 12 måneder. Samtidig er bekymringer om makroøkonomi og inflation faldet markant siden de højeste niveauer i 2022.
Bekymringerne omkring makroøkonomi er faldet fra 62 procent til 34 procent i 2024, mens bekymringer om inflation er faldet fra 67 procent til 31 procent. Cybersikkerhedsrisici og geopolitiske konflikter topper stadig investorernes bekymringer, begge med 36 procent. Disse områder har været stort set uændrede de seneste to år, men er steget en smule siden 2023.
“Bekymringsbilledetunderbygger, at virksomhederne skal være proaktive i deres strategier for risikostyring og beredskab. Mens vi ser et lysere økonomisk perspektiv end tidligere, er de vedvarende og stigende trusler fra cybersikkerhed og geopolitisk uro et tydeligt signal om, at der er behov for fortsatte investeringer i robuste forsvarsmekanismer og strategisk planlægning,” siger Mads Nørgaard Madsen.