En ny analyse fra Dansk Industri viser, at udenlandsk arbejdskraft bidrager til samfundet med en værdiskabelse på mere end 200 mia. kroner. Hos restauratørernes brancheorganisation, DRC, håber man, at det i fremtiden bliver lettere at ansætte udlændinge. Hele branchen er afhængig af udenlandsk arbejdskraft, er budskabet.
“Man kan slet ikke overvurdere, hvor vigtig den udenlandske arbejdskraft er for danske restauranter, caféer og hoteller. De udgør en stor og meget vigtig del af arbejdsstyrken, og vi har brug for mange flere,” siger Freja Brandhøj, politisk chef ved DRC, restauratørernes brancheorganisation.
Ser man ud over det danske arbejdsmarked som helhed, så er 11 procent af alle lønmodtagerne fra andre lande end Danmark, og det gælder særligt restaurationsbranchen, hvor en endnu større del af de ansatte kommer fra udlandet.
“Det er altså 10 procent af værdiskabelsen, som vi slet ikke kunne være foruden,” siger vicedirektør Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI i forbindelse med offentliggørelsen af analysen.
Ifølge analysen fra Dansk Industri (DI) er antallet af medarbejdere fra udlandet opgjort i fuldtidspersoner er steget fra 126.000 til 251.000 siden 2010.
Brug for nye tiltag
“Udlændinges betydning for fremgangen i beskæftigelsen i løbet af de seneste 10 år kan ikke undervurderes. Der er sket en fordobling i antallet af udlændinge på det danske arbejdsmarked, og det er der al mulig grund til at glæde sig over, siger Steen Nielsen.
Men selvom der ifølge DI er god grund til at glæde sig, så er der ifølge DRC også god grund til at råbe vagt i gevær omkring. For der er brug for mange flere med udenlandsk pas, hvis behovet for arbejdskraft i restaurationsbranchen skal imødekommes.
“Systemet spænder meget ofte ben for vores medlemmers rekruttering. På den ene side skal de give 37.000 kr. pr. måned for at få kokke til landet, men hvis de ansøger Arbejdsmarkedsstyrelsen om en medarbejder til en løn på 37.000, så arbejder styrelsen ud fra et princip om at man ikke kan blive godkendt, hvis lønnen man giver et 10 pct. over medianlønnen, som de trækker fra Dansk Arbejdsgiverforening, og som ligger omkring de 27.000 kr. Ergo; de kan ikke få kokke ind via denne ordning,” siger Freja Brandhøj.
Hun fortæller samtidig, at der er mere end svært for restauratørerne at rekruttere dansk arbejdskraft, og fortæller om kendte danske Michelin-restauranter, der modtager mere end 500 ansøgninger på en opslået stilling, og hvor der ikke er én dansk ansøger i bunken.
“Derfor er det også helt afgørende, at vi får lettet kravene og afbureaukratiseret ansøgningsprocesserne. Man kan jo se, når man er på café eller restaurant, hvor mange
der er i branchen i dag. Den værdiskabelse, udenlandsk arbejdskraft skaber i Danmark, finder i høj grad sted i restaurationsbranchen.”

