Erhvervslivet har længe råbt vagt i gevær om det i Danmark konstant voksende bureaukrati, og nu lader transportminister Thomas Danielsen til at have hørt efter. Han vil fjerne 40 procent af lovene på sit område, og det vi, mange gerne holde ham op på.
I denne uge har transportminister, Thomas Danielsen, sat sig for at rydde godt og grundigt op i de utallige love, paragraffer og cirkulærer, der i dag spiller så stor en rolle i transportsektorens hverdag, og som mange af branchens virksomheder gennem længere tid har beklaget sig over.
Transportministeren vil således opleve 76 love, svarende til knap 40 procent af hovedlovene på området. Samtidig vil han gøre op med 132 cirkulærer, cirkulæreskrivelser, meddelelser og vejledninger – og i alt 43 bekendtgørelser.
“Jeg går konstant mit område igennem med en tættekam for at se, om vi har opfundet national lovgivning, som i bund og grund er overflødig. Det har vi gjort på flere områder gennem tiden og med skiftende regeringer. Det har sikkert skyldtes enkeltsager, men jeg er optaget af at få ryddet op i det,” sagde ministeren i forbindelse med Folketingets åbning, hvor han præsenterede en ny lovpakke, der skal gøre op med uddateret lovgivning.
Endnu et forsøg
Samtidig med dette har blå blok – minus Venstre – fremlagt en fælles forslag om en bureaukrati-lov, der også sigter mod at sænke det bureaukrati, som store dele af erhvervslivet i dag rammes hårdt af.
“Bureaukratiet er eksploderet gennem de sidste mange år og på trods af, at gentagne regeringer har sagt ’det vil vi gøre noget ved’, så er der ingen, der lykkes med det,” siger Alex Vanopslagh, formand i Liberal Alliance til Politiken.
De regler, der bliver flere og flere af, gælder bredt på tværs af brancher og sektorer, og danske virksomheder skal indrapporterer om mange forskellige ting. Det mærker man også på Bornholm, hvor glarmesterfirmaet Bornglas har til huse. Her er indehaveren Erik Haas stærkt kritisk overfor de mange regler og indrapporteringer, der tager meget af hans tid i hverdagen. Så meget tid, at han overvejer, om det er umagen værd.
“Jeg bruger 3-4 timer hver uge på at håndtere og dokumentere de mange regler. Og jeg har ikke råd til kontorpersonale til opgaven, så det går ud over den tid, som jeg jo hellere vil bruge til at tjene penge til firmaet. Nu har jeg været i gang i 25 år, men de mange regler gør, at jeg overvejer at lukke firmaet. Byrden har taget overhånd og det er spild af tid,” sagde han i et interview med Dansk Industri.
Afskrækkende
Forslaget fra oppositionen indeholder såkaldt bindende mål for en række ting, blandt andet at sænke antallet af offentligt ansatte, og ikke mindst ét punkt vejer tungt.
“At få bragt bureaukrati-byrderne på erhvervslivet ned. I dag bruger danske virksomheder sammenlagt mere end 40 mio. timer sammenlagt om året på at indberette data til det offentlige,” skriver Alex Vanopslagh på LinkedIn.
Ifølge Erik Haas er den nuværende byrde fra bureaukratiet så stor, at den tager lysten til at starte egen virksomhed fra mange af dem, der går med en iværksætter i maven.
“Jeg ser mange unge med gåpåmod og lyst til at starte deres eget. Men når jeg så fortæller om papirarbejdet, skræmmer det dem væk. Politikerne opfordrer samtidig danskerne til at starte nye virksomheder, men de glemmer at fortælle om bagsiden af medaljen. Jeg ville aldrig selv starte egen virksomhed i dag.”