Den såkaldte Reformkommissionen er kommet med sit udspil til en nytænkning af uddannelsessystemet i Danmark. Og flere organisatoner klapper i hænderne over de foreslåede tiltag.
Det er gået stærkt nedad bakke med antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne gennem de senere år, og flere har råbt vagt i gevær omkring faren for at forværre den i forvejen store mangel på faglært arbejdskraft.
Det foreslås blandt andet, at ændre 10. klasse og etablere en ny toårig ungdomsuddannelse, HPX (Højere Praktisk Eksamen), der kombinerer boglig og praktisk undervisning.
Samtidig er der fra flere sider blevet stillet forslag om at ændre i uddannelsessystemet, så landets erhvervsskoler bliver mere attraktive for de kommende generationer. Og følge bl.a. forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal, Kasper Palm, er der nu kommet gode og konkrete forslag fra Reformkommissionen.
”Reformkommissionen rammer direkte i bulls eye med deres forslag om et mere praktisk fokus i folkeskolen. Deres forslag om at lade de unge vælge efter grundskolen, om de vil en praktisk eller en teoretisk vej videre i uddannelsessystemet – og så vel at mærke skabe en lige så attraktiv vej som gymnasiet for dem med praktiske interesser – er vanvittigt godt tænkt. Det er til et klokkeklart 12-tal!,” siger han.
Også hos SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er man positive overfor de nye forslag. Og direktør, Jesper Beinov, mener, at der brug for at langt flere unge vælger en erhvervsuddannelse.
”Manglen på faglærte bliver så massiv i fremtiden, og vil have så stor betydning for danske virksomheder, at nytænkende løsningsforslag som Reformkommissionens bør overvejes seriøst og positivt. Kun 15 pct. af de unge, der starter i 10.klasse, ser det som et startskud til at blive faglærte (jf. EVA). Det er alt for få, for i de kommende ti år mister vi 80.000 tømrere, murere, elektrikere og andre faglærte, uden at der er nogen, der erstatter dem,” siger han.
Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne oplever hver anden leder, som har faglærte ansat, problemer med at rekruttere faglært arbejdskraft. Forsætter udviklingen, vil der i 2030 mangle 99.000 faglærte i Danmark.
”Der er stadig for mange unge, som flygter fra erhvervsuddannelserne. Der skal ruskes op i det nuværende system, og her er HPX’en nytænkning og forfriskende – blandt andet fordi man forsøger at imødekomme de unges efterspørgsel efter et socialt studiemiljø og bekymringen for at træffe et snævert uddannelsesvalg,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne.
Samtidig glæder organisationen sig over, at folkeskoleeleverne skal have obligatorisk erhvervspraktik og mere fokus på praktiske timer i udskolingen.