Der er rift om lærlingene i Danmark, og der har de seneste fjorten ikke været færre lærepladssøgende, end der er i dag. Det kan give problemer for samfundet som helhed, og baggrunden ligger i samfundets akademisering, mener SMVdanmark.
“Vi har i Danmark ikke længere det samme fundament i praktisk arbejde, som vi traditionelt set har haft. Flere og flere af os bliver akademikere og arbejder på kontor. Og det gør, at vores børn ikke får samme indsigt i praktisk arbejde som f.eks. tømrer og murerarbejdet, som tidligere,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent ved SMVdanmark.
Han ser udfordringerne ved at skaffe nok lærlinge som en problemstilling, der kun vil vokse sig større og forgrene sig i fremtiden. For mens samfundet i disse tider oplever mangel på faglært arbejdskraft, så er der stadigt færre, der uddanner sig i denne retning.
“Med hensyn til lærlingene, så giver det på sigt et stort kompetencetab. Der er blevet ansat flere lærlinge på det seneste, men der kommer samtidig også færre ind den anden vej via erhvervsskolerne. Der er ikke nok unge i håndværksfagene, hvor vi har brug for flere hænder. Det er paradoksalt i en situation, hvor der aldrig har været så gode muligheder for at få en læreplads, og hvor der i nogle branche er ventelister for at få en lærling.”
Desværre er der en negativ fortælling om, at man har meget begrænsede muligheder i fremtiden, hvis man bliver tømrer eller elektriker, hvilket ikke er virkeligheden.
Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent ved SMVdanmark.
Et europæisk problem
Der er mange brancher, der i de kommende år kommer til at lide under manglen på faglært arbejdskraft, og det kan ende med at spænde ben for dele af den grønne omstilling. Denne kræver i meget høj grad specialiseret arbejdskraft, som det i dag kan være svær at se, hvor vi skal finde henne.
“Det kan komme til at betyde højere energipriser, end vi ellers kunne have haft, og at det bliver sværere at få vores CO2-forbrug skåret ned, da dette kræver faglært arbejdskraft indenfor mange brancher, og vi kommer til at mangle de rigtige mennesker i fremtiden, både i Danmark og i resten af EU,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Den omfattende omstilling af dansk industri og dansk energi kan nemlig hurtigt komme til at opleve store forsinkelser eller blive fordyret, hvis der ikke er hænder nok til at udføre arbejdet.
“Tidligere har vi ofte set mod Østeuropa og især Polen, når vi manglede faglært arbejdskraft, men det er ikke realistisk, at vi skal kunne løse vores behov for faglært arbejdskraft af den vej. Samtidig går denne udfordring igen mange steder i EU, og der bliver enormt meget rift om arbejdskraften, der jo kun kan være ét sted ad gangen.”
Nedprioriteret område
Ser man på, hvad der ligger til grund for denne mangel på de lærlinge, der skal blive næste generation af den faglærte arbejdskraft, så står det for Kasper Munk Rasmussen klart, at det skyldes manglende fokus på problemet og de institutioner, der skal uddanne arbejdskraften.
“Problemet kan kun løses politisk. Der har været meget snak længe, men der er ikke sket noget, der har gjort en forskel endnu. Vi ser meget gerne, at der tilføres flere penge til erhvervsuddannelserne, gerne, som et stort løft i den faste bevilling, så erhvervsskolerne kan tilbyde en endnu højere kvalitet end i dag. Og så ser vi et potentiale i at få fat i flere unge efter gymnasiet. Det er nogle af de tanker, vi gør os i et kommende politisk udspil om erhvervsuddannelserne,” siger han.
Erhvervsorganisationen foreslår også, at erhvervsskolerne fremover skal overtage driften af de folkeskolernes 10. klasser, så eleverne kan møde uddannelserne og blive inspireret til at gå denne vej.”
Hos SMVdanmark mener man, at der mangler politisk vision og initiativer, der for alvor kommer til at gøre en forskel, og som vil flytte flere unge over på erhvervsuddannelserne. Måden, vi i samfundet ser og taler om de praktiske fag, skal i det hele tages vendes på hovedet.
”Der er rigtig mange muligheder for en god karriere og et godt arbejdsliv som faglært, men desværre er der en negativ fortælling om, at man har meget begrænsede muligheder i fremtiden, hvis man bliver tømrer eller elektriker, hvilket ikke er virkeligheden.”