Sidste år gennemførte Sikkerhedsstyrelsen 165 fysiske tilsyn blandt Danmarks tatovører og kosmetiske tatovører, som udfører permanent makeup. Det første til blandt andet til hele 42 politianmeldelser. Hos Dansk Tatovør Laug mener man, at problemerne bliver overdrevet.
“At Sikkerhedsstyrelsen kun finder to ud af 165 tilsyn tilfredsstillende, ser ikke kønt ud, det er vi helt enige i,” siger Frank Rosenkilde, formand i Dansk Tatovør Laug (DTL), der repræsenterer omkring 100 danske tatovører.
“DTL har siden 1990 haft regler for, hvordan man skulle arbejde rent og sterilt, bruge autoclaver og sterilisere sit grej, længe før nogen myndighed tænkte på det. Og vi har løbende opdateret reglerne for vores medlemmer. Vi ser os selv som en ansvarlig og hygiejnisk arbejdende branche, trods at vi får skudt alt muligt grimt i skoene. Måske skulle man overveje, om kravene til tatovørerne er for uigennemskuelige,” siger Frank Rosenkilde, der samtidig også slår fast, at ingen af de 42 politianmeldte tattoo shops er medlemmer af DTL.
Generelt positivt samarbejde
I 2021 gennemførte Sikkerhedsstyrelsen i alt 165 fysiske tilsyn blandt Danmarks tatovører og kosmetiske tatovører, som udfører permanent makeup. Af disse 165 bestod kun to tilsyn med bravour.
Der er desværre brodne kar i vores branche, og enkelte tattookæder giver hele branchen et dårligt ry.
Frank Rosenkilde, Dansk Tatovør Laug.
“Nogle af tatovørerne og de kosmetiske tatovører har svært ved at efterleve tatoveringsloven og må have besøg flere gange. Reglerne er jo blandt andet til for, at kunderne skal opleve god hygiejne, så færre risikerer infektioner efter en tatovering, siger kontorchef Søren Muff, Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med overholdelse af tatoveringsloven på vegne af Sundhedsministeriet.
Ved de 165 fysiske tilsyn i 2021 hos tatovører og kosmetiske tatovører blev der konstateret overtrædelser hos 151 tatovører og kosmetiske tatovører. I langt størsteparten af sagerne, hvor Sikkerhedsstyrelsen konstaterer overtrædelser, retter virksomhederne op efter en dialog.
“Det er lovpligtigt for tatovører at registrere sig hos os, så der er mulighed for at føre tilsyn med, at tatoveringsloven overholdes. Jeg vil råde alle, som overvejer en tatovering, til at gå ind og tjekke, om tatovøren er registreret. Det er ens sikkerhed som kunde for, at tatoveringsstedet er underlagt kontrol,” siger Søren Muff.
Generelt gælder det, at hvis forholdene ikke lever op til lovgivningen, så vil tatoveringsstedet få en frist til at rette op. Retter tatoveringsstedet ikke op efter et påbud, så kan det føre til, at stedet modtager et genbesøg fra Sikkerhedsstyrelsen eller i yderste konsekvens politianmeldes. Tatovører, som afsløres i at tatovere uden at være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, bliver altid politianmeldt direkte.
Ugennemsigtige krav
“Efter at der kom sundhedsfagligt personale på tilsynene, er der kommet mere ensartede tilsyn, noget vi tidligere selv efterlyste. Men vi frygter, at udviklingen går i en retning, hvor et tattoostudie skal være så klinisk som en operationsstue, og hvor man af Sikkerhedsstyrelsen ender med at blive bedømt på rummet mellem gulvbrædderne og skruehullerne i væggen. At vi skal bedømmes på ting, der intet har med hygiejnen omkring tatoveringerne at gøre,” siger Frank Rosenkilde.
Han mener samtidig, at Sikkerhedsstyrelsen er reelle i deres samarbejde med de danske tatovører, og at man ved billedfremvisning kan dokumenterer, at man har udrettet de ting, man får påpeget ved tilsyn. Derudover slår han fast, at hygiejnen og sikkerheden ved professionelle og registrerede tatovører er bedre end nogensinde.
Hos DTL ser man dog også gode muligheder for et tættere samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, og håber at kunne udfærdige manualer eller guidelines til, hvordan man bedre og i overensstemmelse med reglerne kan indrette sit studio, så alle regler overholdes, og nye dårlige historer kan undgåes.
“Der er desværre brodne kar i vores branche, og enkelte tattookæder giver hele branchen et dårligt ry. Specielt udenlandske uregistrerede tatovører, uden dansk hygiejnebevis, er en del af problemet. Men som branche taget i betragtning, mener jeg ikke, at vi har så store problemer, som Sikkerhedsstyrelsen skyder os i skoene. Det lugter lidt af en skræmmekampagne, synes jeg,” siger Frank Rosenkilde.
I 2021 førte manglende registrering eller manglende overholdelse af påbud til 42 politianmeldelser. I 2020 meldte Sikkerhedsstyrelsen 55 tatovørsteder til politiet.
“Mange tatovører og kosmetiske tatovører gør sig umage med at overholde tatoveringsloven, men der er også nogle, som vi virkelig skal være over,” siger Søren Muff.
Typiske overtrædelser er manglende rengøring, at overfladerne og inventaret ikke har vaskbare overflader og ikke er synligt rene. Forkert opbevaring af blæk eller manglende oplysninger om anvendt blæk.
I statistikken optræder et tatoveringssted flere gange, hvis der har været genbesøg for at konstatere, om der var rettet op på overtrædelser og mangler efter udført vejledning.
Der er pt. 571 registrerede tatovørsteder i Danmark.