I går blev der uddelt tre stipendier på hver 10.000 euro, da Visas She’s Next endnu engang fandt sted – en oplagt anledning til at fejre landets kvindelige iværksættere.
På førstesalen af den hyggelige Restaurant Maven, der har til huse i Sankt Nikolaj Kirke midt i København, var der dækket op med champagne og smalltalk, da den årlige uddeling af de tre stipendier fra She’s Next var klar til at løbe af stablen.
Her var cremen af kvindelige iværksættere samlet, og som en af ganske få mænd i det lille lokale med de hvælvede vinduer taler jeg lidt med nogle af de andre tilstedeværende om stipendiet og om kvindeligt iværksætteri.
Inde i selve restauranten tager dagens veloplagte vært, manager ved svenske Feminvest, Sara Sorbet, imod os, præsenterer dagens program og introducerer ligestillingsminister Magnus Heunicke, der holder en lille tale om iværksætteriet som en frihedskamp for kvinder. Han nævner, at kun knap hver fjerde danske iværksætter er kvinde, og at ikke engang fem procent af den kapital, der investeres i danske iværksættere, ender hos en kvindelig iværksætter. Tallene kender de fleste af os tilstedeværende – ikke mindst de mange kvindelige iværksættere, der er samlet.
Forskellige ideer
Jeg får plads ved et bord, hvor tre af dagens nominerede også sidder. Ved siden af mig sidder Kirstine Kruse, der har skabt virksomheden The Able, som sælger håndværk, kunstartikler og meget andet, der fremstilles af flygtninge verden over – og som ofte bevarer gamle håndværkstraditioner
Der er altid noget særligt interessant ved at møde og tale med landets iværksættere – og ikke mindst de kvindelige iværksættere.
“Jeg prøver især at komme ind på markedet for firmagaver, hvor ansatte jo tit får julegaver og andet, som de ikke altid har brug for, og som der ikke er nogen historie i. De kunder, jeg har i dag, synes det er rigtig interessant, at vi eks. sælger toilettasker lavet af de gummibåde, som flygtninge kommer over Middelhavet i,” siger hun.
Ved siden af hende sidder Cecilie Rosenlyst Skov, der står bag den Odense-baserede virksomhed Book in a Box, hvor abonnenter hver anden måned får en pakke med specialdesignede gaver – heriblandt altid en fantasyroman på engelsk med et cover, der er særligt skabt til Book in a Box.
“Jeg har i dag omkring 350 abonnenter, og jeg håber, at 2025 bliver året, hvor vi kan skalere rigtigt op, og at det måske kan blive en forretning, jeg kan leve af,” siger hun.
Vi drikker hvidvin og spiser faserede vagtler, mellem talerne fra Magnus Heunicke og Visas landechef i Danmark, Claus Richter. Omkring bordet går snakken om diverse problemstillinger i dansk iværksætteri og de dagligdagsudfordringer, der kan opstå ved at få en startup til at blive en levevej.
Vinderen er
Det er dog hverken Cecilie eller Kirstine, der løber med en af dagens tre hovedpræmier, som består af et stipendium på 10.000 euro samt ét års personlig coaching fra FemInvest.
De tre vindere blev i stedet virksomhederne Tempty Foods, Paint’R og Nordic Hydrogen – som nu alle kan se frem til et økonomisk rygstød samt adgang til netværk og rådgivning, der forhåbentlig vil hjælpe dem fremad.
Paint’R var de første til at træde frem og modtage trofæet. Virksomheden skaber bæredygtig og brugervenlig emballage til maling, der reducerer spild og arbejdsskader. Ved at bruge genbrugsmaterialer og nytænke emballagedesign gør Paint’R malerbranchen mere miljøvenlig.
Feltet af nominerede vidner samtidig om de alsidige virksomheder og løsninger, der var tilstede i Restaurant Maven – og ikke mindst de kvindelige iværksættere i det hele taget.
En anden vinder, Tempty Foods, udvikler fødevarer baseret på svampeproteiner og har lanceret TEMPTY – en innovativ ingrediens med unik tekstur og umami-smag, uden at efterligne kød. Missionen er at bringe bæredygtige fødevarer direkte til forbrugernes tallerkener.
Den sidste vinder, Nordic Hydrogen, udvikler en ny metode til produktion af grøn brint ved at optimere alkalisk elektrolyse. Teknologien gør det muligt at udnytte overskudsenergi fra selv små energikilder og omdanne den til værdifuld brint.
Der er altid noget særligt interessant ved at møde og tale med landets iværksættere – og ikke mindst de kvindelige iværksættere, der, som Ligestillingsministeren fortalte, generelt har svært ved at få den kapital, der er så afgørende for mange små virksomheder, når de skal vokse sig store og stærke.
She’s Next er et prisværdigt initiativ, der næppe vil ændre vilkårene for de kvindelige iværksættere generelt, men som kan være et lille skridt på vejen for de fleste – og utvivlsomt et højt værdsat rygklap for dem, der vinder.
Tillykke til dem.