Mange virksomheder har medarbejdere med en særlig beskyttelse, hvilket er vigtigt at tage højde for ved eventuelle nedskæringer. Hvis en af disse medarbejdere skal afskediges, skal ledelsen kunne dokumentere, at beslutningen udelukkende er baseret på saglige årsager og ikke relateret til deres beskyttede status.
Mange medarbejdere i virksomheder overalt i landet er såkaldt særligt beskyttede. Det vil sige, at de eksempelvis er gravide, har et handicap, har mere end 25 års anciennitet – eller noget helt andet.
Listen er relativt langt, og derfor skal man som virksomhed også tænke sig godt om, inden man vælger at afskedige end af disse medarbejdere. Det kan give udfordringer i brancher, hvor pludselige skift i eks. ordretilgangen er en del af hverdagen.
“De pludselige ændringer i ordresituationen indenfor håndværks- og byggebranchen betyder ofte skiftende behov for medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at ledelsen kender reglerne og de særlige beskyttelseshensyn, hvis man er nødt til at reducere antallet af ansatte,” siger chefjurist i Dansk Håndværk, Susanne Oldenburg.
Opstår der uenighed i en opsigelsessituation, kan det føre til en sag om usaglig opsigelse, og her har virksomheden en tung bevisbyrde at løfte, hvis den opsagte har en særlig beskyttelse.
“I sager om usaglig opsigelse, gælder der som udgangspunkt en delt bevisbyrde. Det betyder, at såfremt medarbejderen føler sig krænket og kan påvise faktiske omstændigheder, som giver en formodning om at der er sket en forskelsbehandling, så tipper bevisbyrden over på arbejdsgiver. Ledelsen skal så bevise at opsigelsen alene er begrundet i saglige hensyn og ikke i et beskyttelseshensyn, som f.eks. alder,” siger Susanne Oldenburg.
Hun fortæller samtidig, at hvis virksomheden ikke kan dokumentere, at opsigelsen er sagligt begrundet, kan det få store økonomiske konsekvenser. I praksis tildeles der som minimum en godtgørelse svarende til seks måneders løn, medmindre særlige omstændigheder taler for en lavere kompensation.
Oftest fastsættes godtgørelsen til seks, ni eller tolv måneders løn, hvilket gør disse sager særdeles bekostelige. For små virksomheder kan selv en mindre fejl i opsigelsesprocessen i værste fald føre til konkurs.