Danmark har gang på gang bevist sin evne til at skabe unicorns – virksomheder med en markedsværdi på over 1 mia. dollar. Men de fleste forlader landet.
Siden år 2000 har Danmark produceret to unicorns per million indbyggere, hvilket placerer landet foran mange andre europæiske nationer, herunder Storbritannien og Tyskland.
Men på trods af succesen med at skabe disse vækstvirksomheder, forlader langt størstedelen landet, ofte inden de når deres fulde potentiale som unicorns.
Faktisk har 8 ud af 12 danske unicorns flyttet deres hovedkvarter til udlandet, primært til USA. Det betyder, at Danmark ikke blot mister arbejdspladser, men også skatteindtægter og innovation.
”Danmark har alle nøgleingredienserne til at bygge fremtidens virksomheder. Vi tilbyder høj livskvalitet, et stærkt uddannelsessystem og høj sikkerhed. Men alt for mange unicorns forlader landet, især når vi sammenligner os med Sverige,” siger Freja Brandhøj, chef for iværksætteripolitik hos Dansk Erhverv.
Ifølge Freja Brandhøj ligger en stor del af problemet i rammevilkårene for danske vækstvirksomheder, og Unicorn-stifterne selv peger på manglen på adgang til talent, finansiering og innovation som afgørende faktorer for deres beslutning om at flytte.
”Vi er som samfund nødt til at adressere udfordringen, for det hæmmer vores fremtidige vækst og velfærd. De 10 danske unicorn-stiftere, der har bidraget til vores analyse, understreger det presserende behov for bedre rammevilkår for unge vækstvirksomheder. De efterspørger reformer, der kan styrke adgangen til talent, finansiering og innovation og fremme iværksætterkulturen. Det er helt afgørende, at vi lytter til dem.”
Sverige, der har skabt 31 unicorns i samme periode, har formået at holde langt flere virksomheder inden for landets grænser. Kun 6 procent af svenske unicorns flytter ud af landet, sammenlignet med 67 procent af de danske.