Efterspørgslen på genanvendt plast er markant stigende i disse år, men udbuddet følger ikke med på samme måde. Det giver leveringsproblemer hos plastvirksomheder, og for nogle typer af plast er der opstået en akut mangel på materialer.
Som forbrugere er vi begyndt at kigge mere efter genanvendte materialer i vores produkter, end vi har gjort tidligere. Det gælder inden for mange brancher, men ikke mindst i plastindustrien har man mærket, hvilken vej vinden blæser.
Det har ført mange nye produktionsmåder med sig i kølvandet, men det har også sat producenterne under pres. I dag er der eksempelvis både stor mangel og efterspørgsel efter genanvendt plast af typen rPET, som tusindvis af virksomheder, der laver alt fra fødevarer, husholdningsprodukter og kosmetik, skal bruge i deres produktion. Og desværre tyder meget på, at problemet kun vil blive større i fremtiden.
EU-Kommissionen har fremlagt nye regler, der skal nedbringe mængden af emballage, øge brugen af genanvendte materialer og sikre, at vi i højere grad bruger emballage igen og igen. I 2030 skal emballage være lavet af 30-35 % genanvendt materiale. I 2040 stiger kravene til 50-65 %, der skal være lavet af genanvendt plast.
“Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Desværre er vi i den meget uheldige situation, at der simpelthen ikke er nok genanvendt plast på markedet. Derfor kan det blive utroligt svært for de mange virksomheder, at leve op til EU’s nye krav,” siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.
Problemerne med de lange leveringstider rammer alle, og vi er bestemt ikke værre ramt end andre.
Søren Schmidt Christiansen, adm. direktør i Skiltefabrikken.nu.
Længere leveringstider
Manglen på materialer til plastindustrien rammer ikke bare dem, der producerer med rPET. Det rammer bredt i branchen, hvor mange materialer er blevet markant sværere at skaffe.
På Skiltefabrikken i Ribe, lavede man tidligere på året medaljerne til Royal Run af rPET. Og selvom det derudover ikke er et materialer, man bruger ofte, mærker man en stor mangel på materialer i branchen generelt.
“Vi har fået længere leveringstider på mange forskellige materialer. Varelagerne hos producenter er ikke så store, som de har været, og det kan vi tydeligt mærke. Det gælder sådan set både plastmateriale som akryl, men også aluminium er blevet meget sværere at få hjem,” siger Søren Schmidt Christiansen, adm. direktør i Skiltefabrikken.nu.
Han fortæller videre, at der ved omkring hver femte ordre til producenterne er problemer med materialemangel, og som følge deraf mærkes også forlængede leveringstider.
“Det er lidt frustrerende, for det giver jo længere produktionstid i den anden ende. Så vores kunder mærker det, og det sker da også, at vi må sige nej til særlige ordrer, da vi simpelthen ikke kan skaffe de materialer, vi skal bruge. Det var helt utænkeligt for et par år siden.”
Alternative løsninger
Hvis vi vender tilbage til manglen på rPET-plastmaterialet, så mener Dansk Industri og HBS Economics, at efterspørgslen af genanvendt rPET vil stige med 26 % Samtidig vil virksomhedernes udgifter risikere at sige med 24 % frem mod 2030. Det svarer til en ekstraregning på 180 mio. kr.
“Hvis vi ikke gør noget for at skaffe mere genanvendt plast, kan vi ikke indfri EU’s mål, og det vil kun være de allerstørste producenter, der får råd. Et større udbud af genanvendt plast er nødvendigt, og heldigvis også muligt, men det kræver vi går til problematikken fra begge ender samtidig, og sikrer et effektivt marked for genanvendte materialer,” siger Karin Klitgaard.
Hun mener samtidig, at der er brug for nye sorteringsteknologier, så for eksempel fødevareemballage kan blive skilt fra andre typer af emballager. Det vil give større kvalitet i genanvendelsen.
“Selv om vi står over for en massiv udfordring med at skaffe nok rPET, så er den gode nyhed, at der faktisk findes måder, at løse problemet på. Vi skal have smarte systemer, der kan sortere affald og så skal der sættes skub i projekter, hvor både offentlige og private aktører samarbejder om at udvikle alternativer,” siger Karin Klitgaard.
Udfordrende år
Tilbage i Ribe fortæller Søren Schmidt Christiansen, at manglen på materialer har givet andre komplikationer for både virksomheder inden for plastbranchen og for private.
“Der har været kæmpe mangel på indpakningsfolie til biler. Ingen lader til at kunne skaffe det længere. Jeg ved ikke nøjagtigt hvorfor, men det har været næsten umuligt at skaffe. Det har ramt både private og virksomheder, der ikke har kunnet få nyt udtryk på deres biler.”
Trods udfordringerne med at skaffe materialer fortæller Søren Schmidt Christiansen dog, at han ikke oplever en generel opbremsning i markedet, og at hans egen virksomhed også fortsat har en tung ordrebog og gang i produktionen.
“Problemerne med de lange leveringstider rammer alle, og vi er bestemt ikke værre ramt end andre. 2022 har været meget udfordrende, men faktisk også et godt år.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen:
E-mail: klaus@marketconnect.dk