Danskernes trivsel på arbejdspladsen er ikke, hvad den kunne og burde være. Vi har ondt i arbejdslivet, og mange føler ikke, at de kan tale åbent og frit om dette på arbejdspladsen.
De fleste danskere kender en, der har været ramt af stress – hvis de da ikke selv har mærket stressen på egen krop på et tidspunkt i deres arbejdsliv.
Sidste år viste en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), at stressramte medarbejderes tabte arbejdstid koster danske arbejdspladser hele 16,4 mia. kroner årligt i produktionstab. I dag er der udkommet en ny undersøgelse fra Falcks Sundhedsbarometer, som viser, at 7 ud af 10 ikke føler, at deres arbejdsplads har en kultur, der tillader åben snak om mental trivsel.
”Det er problematisk, at det umiddelbart er så svært at tale om noget så afgørende som vores velbefindende på arbejdspladsen. Særligt vanskeligt er det, når roden til mistrivsel bunder i noget arbejdsrelateret. Det er ofte nemmere at tale om sygdom i familien end at tale med sin leder om et for højt arbejdspres,” siger chefpsykolog i Falck, Jakob Vindbjerg Nissen.
Højt tempo hele tiden
Erhvervspsykolog Maike Glue mener, at stress ikke kun er skadeligt for den enkelte medarbejder, men også særdeles dårligt for arbejdspladsen.
“Det er jo ikke produktivt for en virksomhed, at medarbejderne har så travlt og knokler så meget, at de får stress, brænder ud eller siger op. Man er nødt til at forstå, at en sund forretning ikke kun handler om bundlinjen,” sagde hun på årets Træfpunkt-HR-konference. Hun forklarede samtidig, at arbejdsrelateret stress hvert år reducerer det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidspersoner, hvoraf 22.600 skyldes sygefravær.
Falcks undersøgelse viser også, at hver sjette dansker i arbejde ofte eller hele tiden oplever, at arbejdspresset er for stort, og at 25 procent af os ikke føler sig trygge ved at gå til vores leder, hvis vi ikke trives på arbejdspladsen.
“Det er ikke nødvendigvis farligt at have travlt eller et højt arbejdspres, så længe det er i en afgrænset periode. Men oplevelsen af et for stort arbejdspres vil med tiden flyde over i privatlivet, der så også begynder at være for meget. Andre gange er det både arbejdet og det private, der stresser den enkelte,” siger Jakob Vindbjerg Nissen.
Ifølge Maike Glue er det netop det konstante arbejdspres, der slider medarbejderne ned og i sidste ende gør dem stressede. Hun påpeger, at måden, vores arbejde har udviklet sig på gennem årene, spiller en stor rolle her.
“Jeg arbejdede med en arkitektvirksomhed, hvor arkitekterne tidligere havde haft perioder med højt tempo i tegnefaserne, efterfulgt af roligere perioder, når det hele skulle rettes til og finpudses. Men i dag er der højt tempo hver eneste dag, og de oplevede, at de aldrig kom om på den anden side. Den slags slider os ned. Vi kan ikke løbe stærkt hele dagen hver dag.”