Konkurserne i Danmark rammer regioner og kommuner på forskellig vis. Antallet af konkurser i Danmark ligger generelt langt over normalen, og nogle kommuner bliver ramt ekstra hårdt.
Herlev, Albertslund, Ballerup og Kerteminde har mistet markant flere virksomheder end alle andre kommuner i løbet af årets første tre måneder. Samtlige kommuner har oplevet dobbelt så mange konkurser som gennemsnittet i Danmark – målt i forhold til hvor mange virksomheder, der ligger i kommunen.
Men i Billund, Struer, Lemvig og Halsnæs er konkurstallene lige omvendte – her har man ikke registreret én eneste konkurs hele året.
Det giver en skævvridning af landkortet, hvor visse områder bliver ramt langt hårdere end andre, og hvor erhvervslivet har det langt sværere, med flere mistede arbejdspladser til følge.
”På landsplan har vi set godt 40 pct. flere konkurser siden nytår, end hvad der tidligere har været normalt for denne årstid. Så vi er i en konkursbølge. Men nogle kommuner ligger langt over gennemsnittet og har mistet betydeligt flere virksomheder end andre kommuner,” siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, er organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Lån og mangeltid
Baggrunden for de mange konkurser i bestemte kommuner, skal findes en lang række steder. Nogle virksomheder har været hårdt ramt af mangel på arbejdskraft eller materialemangel, men andre har kæmpet en hård kamp med dyre coronalån.
”Renter og afdrag og ikke mindst en meget hård tilbagebetalingsordning fra staten giver desværre mange virksomheder et kvælende efterslæb fra corona, der tynger dem voldsomt. Det kan være hårdt at se på. Især i de kommuner, der er særligt ramte. Det er umådeligt trist for de mennesker, der mister deres livsværk, og man kan kun håbe, at de kan starte på en frisk med en ny virksomhed. De lønmodtagere, der mister jobbet, til dem er der masser af ubesatte stillinger, de kan tage i stedet,” siger Martin Kyed.
Ser vi på de brancher, der er særligt hårdt ramt af konkurser, tegner der sig et klart billede af især restaurationsbranchen og byggebranchen som særligt udsatte. En del af forklaringen kan findes i det faktum, at nogle virksomheder har flere af én slags virksomheder, og at det derfor er naturligt, at nogle må lade livet.
Men det forklarer ikke det samlede antal konkurser, mener Martin Kyed.
”Det er ikke den lokale erhvervsstruktur, der er styrende for konkursniveauet i første kvartal 2023. Det er den reelle udvikling og forbrugernes adfærd i kommunen, der afgør, i hvor høj grad de lokale virksomheder drejer nøglen om.”
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk