Antallet af danskere, som er tilbøjelige til at skifte job i de næste 12 måneder, er steget sammenlignet med 2023, viser ny analyse fra PwC.
I 2024 overvejer flere danskere end tidligere at skifte job. Ifølge PwC’s Workforce Hopes and Fears Survey 2024 angiver 31 procent af de danske medarbejdere, at de er meget eller ekstremt tilbøjelige til at skifte job i løbet af de næste 12 måneder – en stigning fra 21 procent i 2023.
Tendensen ses især hos Generation Z og Millennials, hvor henholdsvis 44 procent og 43 procent overvejer at skifte job.
“I begge generationer er der sket en markant stigning sammenlignet med 2023, hvor det cirka var en fjerdedel, der var tilbøjelige til at skifte job. Der kan være mange faktorer bag sådan en stigning, men særligt den yngre Generation Z stiller høje krav til deres arbejdsplads i form af trivsel, god ledelse, mulighed for udvikling samt at have udfordrende og meningsfulde opgaver,” siger Mia Bertelsen Planck, director i PwC Consulting.
Stigende arbejdsbyrde
De yngre generationer lægger også vægt på en sund balance mellem arbejdsliv og privatliv samt en virksomhedskultur, der stemmer overens med deres værdier.
Ifølge erhvervspsykolog, Maike Glue, er der generelt ved at ske et i måden, vi som medarbejdere tænker og føler om vores arbejde. Færre ønsker at knokle igennem i både 50 og 60 timer hver uge, og ifølge hende skal denne tendens ikke ses som et udtryk for en uambitiøs tilgang til jobbet.
“Det er tværtimod en meget ambitiøs tilgang, der viser, at vi faktisk ønsker at være langtidsholdbare i vores job, og ikke ende med at brænde ud, fordi vi knokler solen sort. Jo mere vi søger mod en bedre balance mellem arbejde og fritid, jo bedre arbejde udfører vi – og jo mere tilfredse bliver vi med vores arbejdsplads,” sagde hun i går fra scenen på årets Træfpunkt-HR.
Mens de yngre generationer er mere tilbøjelige til at skifte job, viser undersøgelsen, at kun 14 procent af Generation X er meget eller ekstremt tilbøjelige til at gøre det samme, hvilket er et fald fra 19 procent i 2023 og her spiller øget arbejdspres spiller også en vigtig rolle.
I 2024 har 45 procent af danske medarbejdere oplevet en stigende arbejdsbyrde, mod 26 procent året før. Samtidig siger 62 procent, at de har oplevet flere organisatoriske ændringer, men 45 procent forstår ikke formålet med ændringerne.
“En stigende arbejdsbyrde og manglende kontrol over arbejdsopgaverne kan føre til øget stress og nedsat trivsel blandt medarbejdere. Dette understreger vigtigheden af at adressere og balancere arbejdsbyrden for at sikre medarbejdernes velbefindende,” siger Mia Bertelsen Planck.
Hun slår samtidig fast, at det derudover er det særligt vigtigt med kommunikation og klarhed omkring formålet med organisatoriske ændringer.