I 2022 var 22 pct. af lønmodtagerne i den private sektor i Danmark ansat i et udenlandsk ejet firma. Det svarer til en beskæftigelse på omkring 349.000 fuldtidsansatte.
Antallet af danskere, der er ansat i udenlandsk ejede virksomheder, har ligget stabilt de seneste år. I 2022 var 22 procent af de privatansatte i Danmark ansat i udenlandsk ejede firmaer, hvilket svarer til 349.000 fuldtidsansatte, det viser tal fra Danmark Statistik.
Selvom udenlandsk ejede virksomheder kun udgør tre procent af det samlede antal virksomheder i Danmark, står de for en væsentlig del af beskæftigelsen og økonomien i landet.
Særligt inden for information og kommunikation er udenlandsk ejede firmaer dominerende, hvor 33 procent af de ansatte arbejder for en udenlandsk arbejdsgiver. Også i industrisektoren udgør udenlandsk ejerskab en stor del af arbejdsmarkedet, hvor 30 procent af de ansatte er ansat i udenlandsk ejede virksomheder. Bygge- og anlægsbranchen skiller sig ud som den sektor med den laveste andel ansatte i udenlandsk ejede firmaer, med kun 8 procent.
Når det gælder udenlandsk ejerskab, er svenske virksomheder de største arbejdsgivere i Danmark. 21 procent af alle ansatte i udenlandsk ejede firmaer arbejder for svenske virksomheder, efterfulgt af tyske firmaer med 14 procent og amerikanske firmaer med 12 procent.
Selvom antallet af fuldtidsansatte i udenlandsk ejede virksomheder er steget fra 318.000 i 2020 til 349.000 i 2022, har andelen af ansatte i denne type virksomheder kun ændret sig minimalt, hvilket afspejler en stabil udvikling i udenlandsk ejerskab af danske firmaer.