Mellemledere er alt for ofte ikke godt nok forberedt på at foretage de afskedigelsessamtaler, de ellers tit tager sig af. Det kan få konsekvenser, mener ekspert.
Har du prøvet at blive opsagt af en mellemleder – er der en rimelig chance for, at du har siddet overfor en person, der overhovedet ikke er forberedt på at tage den samtale.
Det er i hvert fald ofte virkeligheden i hovedstaden, hvor en ny undersøgelse udført af YouGov på vegne af outplacementvirksomheden, Makio. I København sker ovennævnte scenarie nemlig i 20 procent af tilfældene, hvor en mellemleder bliver bedt om at afskedige en medarbejder.
“Mine kolleger og jeg hører mange historier om kaotiske fyringer, hvor fyrende mellemledere bryder grædende sammen, og hvor hele forløbet bliver unødvendigt rodet og smertefuldt for den medarbejder, der bliver afskediget. Simpelthen fordi de pågældende virksomheder har fravalgt at forberede opsigelsessamtalerne,” siger Makios vicedirektør, Birgitte Røssell.
Grænseoverskridende
Hun fortæller videre, at mange virksomheder fravælger at forberede opsigelsessamtaler, og at det danske arbejdsmarked er præget af høj mobilitet, hvilket gør det nemt for virksomheder at både ansætte og afskedige medarbejdere. Ifølge vicedirektøren medfører dette et ansvar for virksomhederne om at håndtere afskedigelser på en ordentlig måde.
“Fyringen er formentlig det mest ekstreme ledelsesindgreb af alle, og det kræver forudgående viden og træning at kunne udføre på anstændig vis,” siger hun.
Det kan føre til alvorlige konsekvenser som stress, depression, angst og andre personlige kriser, når et menneske mister sit arbejde. Hvis fyringen samtidig bliver håndteret dårligt eller uprofessionelt, fordi lederen ikke har de nødvendige værktøjer til at gøre det ordentligt, kan det forværre situationen betydeligt og gøre skaden langt større.
“Faktisk ender begge parter med at tabe, for det er typisk enormt grænseoverskridende at skulle fyre et andet menneske, hvis man ikke føler sig godt nok klædt på til opgaven,” siger Birgitte Røssell.
Af undersøgelsen fra YouGov fremgår det endvidere, at 25 procent af virksomhederne i Region Hovedstaden svarer ”ved ikke” på spørgsmålet, om de forbereder mellemledere på at foretage fyringer.